Fotografer

Fotograf söker valross – följ med på jakten efter unika bilder

På Svtplay kan du nu se dokumentärfilmen Fotograf söker valross där tittaren får följa med fotografen Göran Ehlmé när han försöker fånga unika bilder och filmsekvenser på valrossar under vattenytan i Grönlands iskalla hav.

Den svenske naturfotografen och filmaren Göran Ehlmé är känd för bland annat sina unika bilder på valrossar under vatten. I dokumentären Fotograf söker valross får tittaren följa med till Grönland för att se hur det går till när Göran, regissören Simon Stanford och biologen Lars-Öivind Knutsen ska försöka fånga nya bilder och filmsekvenser på detta spektakulära djur.

Utöver att få se hur pionjärarbete inom naturfotografi och filmning går till får man också se resultaten av klimatförändringarna och hur de påverkar djurlivet på Grönland. På frågan om varför Göran vill arbeta med valrossar under vattnet, något som av många anses vara väldigt farligt då valrossarna anses vara både opålitliga och aggressiva, svarar han:

— Jag gillar att göra sånt som ingen annan gjort.

Göran Ehlmé

Förutom att de smältande isarna försvårar Göran och teamets arbete med att hitta valrossar innebär det också att det största landlevande rovdjuret isbjörnen ändrar sina vanor. Något som snart blir ett allt större problem för deras arbete, men också för deras vistelse på Grönland. Något som exemplifieras tydligt när en i teamet attackeras av en isbjörn i sitt sovrum.

Dokumentären kan ses på Svtplay fram till den åttonde mars 2025.