Fotonyhet

Fotograf visar algblomning: "Värre än jag kunde föreställa mig"

Foto: Johan Hammar
Foto: Johan Hammar
Fotografen och biologen Johan Hammar.

Fotografen och biologen Johan Hammar var nyfiken på hur algblomningen såg ut från luften. Därför flög han i somras ut över Östersjön med sin kamera. Han behövde inte ta sig långt från svenska kusten för att hitta stråken av alger. "Det var värre än jag någonsin kunde föreställa mig", säger han.

I dag träffas miljöministrar från de nio länder som omringar Östersjön. Även EU:s miljökommissionär kommer till mötet i Köpenhamn där fotografen och biologen Johan Hammar passar på att ha en fotoutställning. Han visar åtta flygfotografier med vilka han hoppas kunna påverka ministrarna i deras beslut för att nå ett renare Östersjön.

– Jag var nyfiken på hur algblomningen såg ut från luften och om den verkligen var så omfattande som det ibland framställs i media. Den 25 juli flög jag och piloten ut över Östersjön utan att egentligen veta vad som väntade. Skulle vi se något över huvud taget? Men vi hann inte komma långt ut från den svenska kusten innan stråken av alger började dyka upp. Och ju längre ut vi flög desto värre blev det. Havet täcktes av algmattor. Mil efter mil. Det var värre än jag någonsin kunde föreställa mig, säger Johan Hammar.

Syrefria bottnar ökar kraftigt

Trots att Johan Hammars bilder visar på en tydlig algblomning sticker inte sommaren 2013 ut som någon särskilt algrik sommar. Enligt SMHI var sommarens algblomning i Östersjön medelmåttig. Men samtidigt har de under flera år sett en förändring.

Fotografen och biologen Johan Hammar.

– Trenden är att algblomningarna blir mer långvariga och får större utbredning. Och ser man till utbredningen av de syrefria bottnarna i Östersjön har de ökat kraftigt sedan början av 1990-talet, säger Ann-Turi Skjevik på SMHI.

– För mig blev upplevelsen den 25 juli en väckarklocka och bilderna är en påminnelse om hur viktigt det är att vi alla bidrar och gör vad vi kan för att förbättra Östersjöns miljö, säger Johan Hammar.

Här kan du se fler av Johan Hammars bilder.