Fotografer

Fotografen berättar om bilden på Greta Thunberg

Greta Thunberg anlände till stranden i en hyrd Tesla, när det var dags för fotografering. Solen var på väg ner och himlen färgades guldrosa.

Vid en strand i Lissabon togs bilden av Greta Thunberg, som pryder senaste numret av Time Magazine. Tidskriften har utsett henne till Årets person 2019 och fotografen Evgenia Arbugaeva ville skapa ett porträtt som kombinerar ömhet med mod.

– Hur fångar jag den intensiva, fokuserade blicken såväl inåt som utåt, som jag känner är karakteristisk för Greta? frågade sig Evgenia Arbugaeva när hon fick uppdraget att porträttera Greta Thunberg för Time Magazine.

I dag kom beskedet att tidskriften utser henne till Årets person 2019 och Arbugaevas bild pryder omslaget.

Den är fotograferad på en strand i Lissabon, dagen efter att Greta Thunberg återvände till Europa. Fjärde december ställde hon sig på klipporna och blickade ut över havet hon just hade färdats över.

”Jag var tvungen att tänka på avskildheten”

Fotografen Evgenia Arbugaeva ville fånga personligheten hos den unga aktivisten och började med att skapa en så kallad mood board, med referenser till bland annat konstnärerna Botticelli och Monet – men även tarotkort. Det skriver Time Magazine.

Medan Greta Thunberg fortfarande var till havs kom Evgenia Arbugaeva till Portugal för att leta upp lämpliga fotoplatser.

– En dag såg jag en lugn vinterstrand med nästan inga människor förutom några fiskare. Jag var tvungen att tänka på avskildheten eftersom folk samlas kring Greta vart hon än går, säger Evgenia Arbugaeva till Time Magazine.

Hon sammanfattar platsen med ”jag tyckte den var perfekt”.

”Greta stod stark utan att röra sig”

Greta Thunberg anlände till stranden i en hyrd Tesla, när det var dags för fotografering. Solen var på väg ner och himlen färgades guldrosa.

– När hon stod där steg tidvattnet och vågorna slog runt henne, säger Evgenia Arbugaeva till Time Magazine och fortsätter:

– Greta stod stark utan att röra sig, bara några hårstrån fladdrade i en mild bris. I det här ögonblicket kändes det som om alla naturelement förenades för att skapa magi – den mest värdefulla gåvan till en fotograf.

Evgenia Arbugaeva växte upp i Ryssland och har studerat vid International Center of Photography i New York. För Greta Thunberg är det andra gången hon pryder omslaget till Time Magazine. Första gången var i maj 2019, i en artikel om nästa generations ledare.

Här kan du läsa mer om Greta Thunberg i Time Magazine.