Fotografer

Fotografer hjälper bergets offer

Att bestiga Mount Everest är inte något man gör i en handvändning. I fjol omkom 16 sherpas i en lavin och National Geographic-fotografen Aaron Huey har startat en fond för att hjälpa familjerna som drabbas genom att sälja bilder.

Utan sherpas skulle inte många ta sig till toppen av världens högsta berg. Och om det inte vore för att klättrare är villiga att betala för att ta sig till toppen skulle området vara fattigare än det redan är.

När så en lavin gick på berget och drog med sig 16 sherpas som förberedde en klätterled upp till toppen bestämde sig fotografen Aaron Huey för att hjälpa de familjer som drabbats av olyckan.

Han organiserade hjälpfonden For our sherpa friends och med hjälp av andra fotografer som skänkt bilder till fonden går nu alla pengar för bildförsäljningen till att hjälpa de familjer som förlorade medlemmar på berget.

De fotografer som donerat bilder är: Jimmy Chin, James Balog, Corey Richards, Renan Ozturk, Teru Kuwayama, Pete McBride, Gordon Wiltsie, Andy Bardon, Robb Kendrick och Max Lowe.

Läs mer på sherpasfund.org