Fotonyhet

Fotografer stämmer Donald Trump för bildstöld

Ingen har väl missat den omskrivne, amerikanske presidentkandidaten Donald Trump bryska väg genom den amerikanska politiken? Nu stäms han av två fotografer för att, utan tillstånd, använt deras bilder på sin väg mot makten.

Fotograferna Robert Rozinksi och Wendy Shattil stämmer Trumps organisation på grund av en bildstöld där en av deras bilder används i Trumps kampanjmaterial utan tillstånd. Bilden i fråga är av en vithövdad örn som fotograferna tog för över 30 år sedan, under en tid då örnen var utrotningshotad.

På bilden syns ett plakat med örnbilden som kunnat köpas på Trumps hemsida. Produkterna med örnbilderna på är nu bortplockade från hemsidan.

Enligt uppgifter till The Hollywood Reporter har fotograferna försökt göra upp med organisationen utanför rättssalarna, men Trumps organisation har vägrat betala för användandet av bilden. Därför har de nu dragit igång en storskalig stämning. Exakt vilka belopp fotograferna kräver är inte officiellt, men man kan ju tänka sig att det handlar om förhållandevis stora summor.

Bilden har använts i Trumps kampanjmaterial som bland annat sålts via kampanjens hemsida och därför gjorts tillgängligt för väldigt många människor.