Fotonyhet

Fotografiska får kritik för nya F Concept

I slutet av november öppnade Fotografiska butiken F Concept mitt i centrala Stockholm. Nu får butiken kritik från flera fotografer.

Flera fotografer har uttryckt kritik mot den nyöppnade butiken eftersom de tycker att den sänker värdet på fotografi som konstform genom sin försäljning. Det är främst oklarheter kring upplagorna och ersättningen till fotografer som kritiken riktar sig mot.

– Det har gått på tok för fort och blivit lite fel överallt: öppna editioner, väldigt höga priser och osignerade printar. Det undergräver fotografiet som konstform. Jag kan inte begripa hur man kan sälja en osignerad C-print av en halvkänd Stockholmsfotograf för nästan 4 000 kronor, säger fotografen Johan Bergmark i en intervju med Dagens Nyheter.

Vissa av bilderna som säljs på F Concept har redan sålts i begränsad upplaga på annat håll av fotograferna, säljs nu i en större upplaga. Men osignerade och i ett annat format. Bergmark menar att det kan få negativa konsekvenser för fotografin som konstform om en bild säljs för i en begränsad upplaga och sedan säljs igen i en annan upplaga för ett annat pris.

"Är en butik"

Jan Broman från Fotografiska menar att det är upp till fotograferna som säljer sina bilder att ansvara för kontrollen av tidigare fösäljningar av bilderna. Men han håller med om att det kan skapa negativa konsekvenser om en bild säljs i flera olika upplagor. Broman säger också att F Concept inte är ett galleri utan en butik som säljer bilder. En del av kritiken är att fotograferna får för liten ersättning för försäljningen, 25 procent. Enligt Jan Broman motsvarar det 50 procent av intäkten när kostnaderna är dragna.

Pieter ten Hoopen som är en av fotograferna som säljer bilder på F Concept menar att det inte är några större problem med tidigare utgåvor eftersom de som säljs på F Concept är osignerade och i ett annat format. Både han och Thomas Wågström, en annan fotograf vars bilder säljs på F Concept, menar att det troligen är barnsjukdomar som kommer att försvinna framöver.