https://www.kamerabild.se/nyheter/fototips-missa-inte-perseidernas-meteorregn-i-kvall
549047
Nyheter
falskt
Nyhet

Fototips: Missa inte Perseidernas meteorregn i kväll

Totalbetyg

För den som vill rikta blicken uppåt, önska sig något eller bara fotografera "stjärnor som faller" så är fredagskvällen eller tidigt lördag morgon innan solens uppgång ett ypperligt tillfälle om vädret tillåter.

Läget är relativt gynnsamt i år för den som vill kunna se meteroregnet Perseiderna, med flera tiotal stjärnfall i timmen. Vissa har redan varit ute och observerat skådespelet, men kulmen nås antagligen under kvällen den 12 augusti 2022 – även om meteorregnet pågår ändå till 24 augusti.

 

 

Det är kometen Swift Tuttle som passerar omloppsbanan för jorden och ger upphov till partiklar av grus som ramlar in i atmosfären och brinner upp. Att partiklarna är så många ger upphov till fotografernas dröm, nämligen att fånga många stjärnfall som häftiga linjer på en och samma bild – ett meteorregn.

I år 2022 har vi även turen att månen hinner gå ned under horisonten innan solen, något som gör att himlen över lag är mörk. När mörkret infaller är det läge att gå ut och titta, vanligtvis är möjligheten att se meteorregnet stor från klockan 23 och fram mot det att solen börjar ljusa upp himlen. Däremot kan månen som går upp under kvällen förstöra med sitt ljus.

Estimeringar för årets regn, "zenital timfrekvens" – det beräknade antal meteorer som en observatör kan se under en timmes toppaktivitet, förutsatt att förhållandena är utmärkta – är 90, alltså runt 1,5 synbara nedfall per minut.

Foto: ESO
En perseid fångad på bild 12–13 augusti 2010 med VLT (Very Large Telescope) i bild.

Tips för dig som fotograferar

Förr den som vill fotografera skådespelet finns några enkla tips:

  • Det optimala är att försöka hitta en högt belägen plats utanför staden där himlen är mörk.
  • Använd stativ för att inte få skakningsoskärpa
  • Välj ett objektiv med vidvinkel för att få med en stor del av himlen
  • Ställ in objektivet på full bländaröppning, alltså lägsta f-värdet, exempelvis f/2,8
  • Använd en lång slutartid, hur lång beror på vilken ISO-känslighet du har ställt in, samt omgivande ljus fårn exempelvis en förgrund
  • Experimentera med olika ISO-värden för att få till rätt ljus, i kombination med slutartiden
  • Använder du mobil så håll den så stilla som möjligt eller luta/fäst den mot något. Använd nattläge

För att få bäst sikt på Perseidernas meteorregn så försök att befinna dig på en så mörk plats som möjligt och titta mot Perseus (ett enkelt tips är att hitta stjärnbilden Cassiopeja som ser ut som ett "W" på himlen.

Har du riktig tur kanske du även kan få med norrsken på samma bild som meteorregnet – om du är tillräckligt uthållig.

 

Mer information om norrsken och säsongsstart för norrskensjakten samt andra himla- och rymdfenomen hittar du på kamerabild.se/norrsken.