Fotografer

Fredrik Pleijel får årets Lennart Nilsson Award

Hans bilder på havets små kryp har gett en större förståelse och visar att dessa små djur är vackrare än vad deras namn kanske antyder.

Lennart Nilsson Award är en stiftelse som årligen delar ut ett pris till en fotograf som uppfyller stiftelsens syfte att främja utbildning, undervisning och forskning. I år går priset till fotografen och forskaren Fredrik Pleijel. Fredrik har fokuserat sitt arbete kring borstmaskar och beksriver själv sitt fotograferande med orden:

"För många är ”maskar” inte särskilt tilltalande (utom kanske att ha som bete), men med hjälp av foton av levande djur och diverse mikroskoptekniker försöker jag dokumentera dessa djurs underskattade skönhet."

Vi hörde av oss till Fredrik för att gratulera till priset och passade på att ställa några frågor kring hans fotograferande.

Hur använder du fotograferandet i ditt vetenskapliga arbete?

– Oftast för att få en habitusbild av levande djur samt att dokumentera färger och olika mönster som försvinner när djuren fixeras, säger Fredrik.

Vilket kom först intresset för fotografi eller det marina livet?

– Marina livet kom långt före (om man inte räknar Instamatic-kameran jag hade när var tio…. Men idag, när jag är pensionerad, tar kameran över mer och mer.

Vad betyder det för dig att få Lennart Nilsson Award?

– Det väger ju tungt. Lennart Nilsson är och har varit en viktig inspirationskälla, allra mest hans bilder på foster, speciellt har han några i svartvitt som är helt magiska.

Vad anväder du dig av för utrustning för att fotografera så pass små motiv i vatten?

– Jo, det beror ju på storleken på djuren. Vanligast är kanske 1-2 cm långa och då använder jag oftast en Canon supermakrolins som ger upp till 5 ggr förstoring. Kameran sitter monterad på ett mikroskopstativ som gör det möjligt att finfokusera i större förstoringar. En utmaning är att fota djuren när de ligger i saltvatten (min - och deras - vanliga miljö). Ibland bedövar jag djuren så att de inte blir så rörliga. Djuren ligger i en genomskinlig skål under kameran och sedan har jag blixtar från sidan och slipper därigenom reflexer från vattenytan.Bakgrunden blir då helt svart. I andra fall kan jag använda ett ljusbord och då blir djuren belysta underifrån. Går allt väl så har jag väldigt lite efterarbete i Lightroom, men så är det ju inte alltid... .

Fredrik Pleijel

Stiftelsens motivering till priset lyder:"Fredrik Pleijel tilldelas 2023 års Lennart Nilsson Award för sin vetenskapliga fotografering av ömtåliga marina djur. I Lennart Nilssons anda gör han det osynliga livet för marina ryggradslösa djur inte bara synligt utan också estetiskt och fascinerande. Hans bilder är ett viktigt bidrag till taxonomi av organismer i marina sediment. Genom sina bilder når han långt utanför den akademiska världen genom att skildra det marina livets skönhet och stimulera vår fascination för biologisk mångfald."