Annons

Prylnyhet

Fujifilm följer trenderna med XQ2 och X-A2

Fujifilm X-A2
Fujifilm X-A2
Fujifilm X-A2
Fujifilm X-A2

Fujifilm lanserar idag två kameror som är uppgraderingar av deras två mindre kameror i sitt X-sortiment. Den ena flörtar med selfiebenägna fotografer medan den andra satsar på att vara liten men med en större sensor än vanliga kompakter.

X-A2 har fått en skärm som går att fälla upp så att den pekar tillbaka mot fotografen, om denne står framför kameran istället för bakom. När skärmen hamnar i det här läget så startas automatiskt ett autofokusläge som ska ge bättre skärpa när man tar självporträtt.

I övrigt har kameran samma 16 megapixels-sensor som tidigare, och liksom tidigare har den inte heller det specifika färgfiltret som X-transsensorerna har utan här är det ett vanligt bayerfilter. Kameran har även fått flerpunkts-autofokus.

Uppgraderad kompakt

Fujifilm har även passat på att uppgradera sin avancerade kompakt QX2. Här har de stoppat in en ny processor som ska göra hanteringen snabbare. Men det är fortfarande samma X-trans cmos-sensor på 12 megapixlar som tidigare. QX2 har en större sensor än många andra kompakter (2/3 tum) men den är samtidigt mindre än den en tums-sensor som sitter i många andra tillverkarens avancerade kompaktkameror.

Fujifilm har även jobbat med wifin och den ska nu vara enklare att använda än tidigare. Kameran har ett objektiv som har f/1,8 i vidvinkelläget och f/4,9 i teleläget. En inbygd råkonverterare finns också på plats i kameran.

Båda kamerorna har bildstabilisering som ska kunna hantera tre steg längre slutartider.

Ute i februari

Några svenska priser och datum för lansering har vi inte fått ännu, men i USA verkar det som om kamerorna kommer ut i februari. X-A2 kommer då att kosta 550 dollar med kitobjektiv och QX2 kommer att hamna på 400 dollar.