Prylnyhet

Fujifilm Instax SQ40 – ny direktbildskamera för sommarens festligheter

Fujifilm har lanserat en ny kamera, Instax SQ40. Kameran kombinerar specifikationer och utseenden från två tidigare direktbildskameror och använder Fujifilms lite större filmformat.

Fujifilm har lanserat en ny direktfilmskamera, Instax SQ40. Utseendemässigt är den inte olik den retrodesignade Instax Mini 40, men använder det större filmformatet där bilderna blir ungefär 6x6 centimeter. Kameran i sig är ungefär 13 x 11 centimeter i storlek. Kamerans objektiv, som också används för att slå på kameran, skjuts ut genom att man vrider på en objektivring. Brännvidden motsvarar ungefär 33 millimeter med en bländare på f/12,6, objektivet är samma som sitter på SQ1.

Exponeringen är automatisk och du kan få slutartider mellan en halv upp till 1/400s. Den automatiska exponeringen kombineras med en blixt som alltid slår, vilket ger det där typiska utseendet från direktbildskameror. Det tar ungefär 7,5 sekund innan kameran är redo att ta en ny bild, så någon seriebildstagning att prata om finns inte, o andra sidan är det nog inget man använder den här typen av kameror till. I standardläget har objektivet ett fast fokusområden som sträcker sig från 0,5 meter till oändlighet, men det finns också ett selfie-läge där fokusavståndet är mellan 0,3 och 0,5 meter. Det sitter också en liten spegel längst fram på objektivet som gör att du kan se om du är med i bilden. Kameran drivs av två stycken CR2 batterier och dessa ska räcka till ungefär 300 bilder (bilderna kommer i kassetter om tio bilder per kassett.

SQ40 kommer at börja säljas i slutet av Juni, vi har ännu inte sett något svenskt pris, men på andra sidan Atlanten hamnar priset på 150 dollar, vilket i dagsläget motsvarar ungefär 1600 kronor.