Nyhet

Fujifilm lanserar superzoom i X-familjen

Vi har tidigare skrivit om X-S1 i korta ordalag när Fujifilm hintade om att den skulle komma. Nu har de lanserat den officiellt och för alla superzoomsfantaster ser det ut som det kan vara en vinnare.

Sedan tidigare innehåller X-serien kamerorna X100 och X10, en premiumkompakt och en avancerad kompakt i ett lite mindre format. Nu adderar man alltså en superzoom till familjen, X-S1. Kameran har samma storlek på sensorn som X10, 2/3" eller 8,8 x 6,6 millimeter. Imjukvarufunktioner sett är den väldigt lik X10, det som skiljer sig är istället de fysiska attributen.

X-S1 har en tiltbar skärm, något som de andra X-kamerorna inte har. Den har också en rejäl zoom, i småbildsformatet räknat från 24 till 624 milimeter. Den har även enbart en elektronisk sökare, upplösningen på den är 1.44 megapixel.

Med X-S1 kan man välja mellan hög upplösning eller riktigt snabb serietagning och hög känslighet. Ifull upplösning kan man klämmaiväg 7 bilder per sekund, med reducerad upplösning kommer man upp till 10 bilder per sekund. ISO-känsligheten går upp till 3200 i full upplösning, om man vill komma upp till ISO 12800 som är kamerans högsta så får man acceptera en lägre upplösning.

Den kan självklart filma i HD-kvalitet och bildfiler går att sparas som både jpg och raw. Kameran har också optisk bildstabilisering.

X-S1 kommer till Sverige i april till ett pris av 7500 kronor.