Prylnyhet

Fujifilm släpper stor uppdatering av GFX 100

I sommar kommer en stor uppdatering av mjukvaran till Fujifilms toppmodell GFX 100. Där flera funktioner förbättras och vissa tillkommer.

Fujifilm har bekräftat att de har en rejäl uppdatering till sin högupplösta värstingkamera GFX 100 på gång. Den ska enligt Fujifilm lanseras i juni och det är alltså version 4.0 av mjukvaran till kameran det handlar om. De tre områden som främst påverkas är autofokus, bildstabilisering och möjligheterna att använda de fysiska kontrollerna.

En av de viktigare uppdateringarna är den som kommer till aufotokussystemet. Enligt Fujifilm ska den nya mjukvaran göra af-hastigheten och ansikts/ögon-spårning ska bli snabbare. Det ska göra att af-säkerheten vid porträttfotografering bättre. En annan uppdateringar att samarbetet mellan kamerans och objektivens bildstabilisering vilket ska göra bildstabiliseringen så effektiv som möjligt.

När det kommer till nya inställningsfunktioner av de fysiska kontrollerna så kommer vi kunna se att Q-menyn kan justeras så att man kan välja mellan 4,8,12 eller 16 olika alternativ. Man kan också styra vilka saker som ska kunna justeras där. Men vill man hellre använda Q-knappen som en Fn-knapp går det också bra. Det går också att programmera funktionsknappar för att justera fotograferingslägen (alltså PSAM). Vill man kan man också byta riktning på inmatningshjulen.

Du kommer också att kunna göra säkerhetskopior på filmklipp från det ena minneskortet till det andra. Fokusområden kan också justeras i storlek medan man spelar in video.

Detta och flera andra små uppdateringar kommer alltså i version 4.0 som kommer i juni.