Prylnyhet

Fujifilm visar ny roadmap för kommande GF-objektiv

Under Fujifilms event X Summit STHLM 2023 berättar Fujifilm mer om vilka två kommande GF-objektiv i mellanformat de planerar för sina GFX-kameror.

Fujifilm har idag släppt nya GFX 100 II tillsammans med normalobjektivet, GF 55mmF1.7 R WR, de två tilt-shift objektiven GF30mmF5.6 T/S och GF110mmF5.6 T/S Makro.

Fujifilm adderar nu två objektiv till sitt GFX-system, vilket utökar serien till totalt 20 tillgängliga objektiv när de två nya objektiven släpps under 2024 och 2025.

Först ut är GF-objektivet medfast brännvidd i kategorin ultra-teleobjektiv med en brännvidd på 500mm, motsvarande 396mm i småbildsformat. Objektivet kommer vara kompatibelt med telekonvertern GF1.4 TC WR och ger i denna kombination 700mm, motsvarande 554mm i småbildsformatet. Objektivet är tänkt att släppas under 2024.

Det andra objektivet är en power-zoom anpassat för filmfotografen som även är anpassad för video tillsammans med nya GFX100 II.

Tanken är att objektivet ska täcka ett standardomfång för motoriserade objektiv och för filmare. Bländare, fokus och zoom kan kontrolleras elektroniskt, vilket ska ge en mjuk och enkel hantering. Vi har i skrivande stund ingen mer information om ombjektivet eller brännviddsomfång.