Prylnyhet

Fujifilm X-H2 och X-H2S laddar upp filer direkt till molnet

Sedan tidigare har Fujifilm annonserat att funktionen kommer att komma och med den senaste mjukvaruuppdateringen är det nu möjligt att ladda upp filer från X-H2S och X-H2 direkt till molntjänsten Frame.io.

På en mässa i USA har Fujifilm nu visat upp en funktion som man pratat om redan tidigare. Nämligen möjligheten att ladda upp film- och bildmaterial direkt till molntjänsten Frame.io. Tjänsten används för att till exempel dela material som i olika projekt och kan bland annat användas för att filmare och fotografer ska kunna ladda upp material som sedan kan redigeras direkt av andra användare som sitter på en annan plats. Detta för att till exempel korta ner ledtider om man är ute på uppdrag eller om bilderna/filmerna behöver levereras snabbare än vad fotografer/filmaren själv kan göra i den situation han eller hon befinner sig. Eller om man är flera som arbetar med ett projekt och man sitter på olika platser.

De kameror som har den här funktionen är X-H2 och X-H2S som då behöver bestyckas med sändargreppet FT-XH. Då kan du välja ut och ladda upp filer till Frame.io direkt från kameran, och ska vara den första stillbildskamera där den här funktionen finns. Mjukvaran som behövs för att ladda upp filer till Frame.io lanserades den 13 april och X-H2 behöver uppdateras till version 2.0 medan X-H2s behöver version 4.0. FT-XH-greppet måste ha mjukvara i version 4.0.

Frames.io är kompatibelt med bland annat DaVinci Resolve, Final Cut Pro, Vid Media Composer och Adobe Premiere och After Affects.