Annons

Prylnyhet

Fujifilm X-H2 släppt – 40 megapixel & 8K-video

Fujifilm släpper nu X-H2, i grunden liknande snabba X-H2S, men med ny APS-C-sensor, högre upplösning och video i 8K – och tänkt för en bredare publik.

Kamera Bild har fått möjlighet att testa kameran innan det officiella släppet, och i vår artikel "TEST: Fujifilm X-H2 – våra första intryck av nya kameran" summerar vi vad vi kommit fram till i ett första test.

Fujifilm släppte i början av sommaren den snabba APS-C-kameran X-H2S som en uppföljaren på X-H1 från 2018, där "S" står för "Speed", något som genomgående definierade kameran med sina snabba egenskaper som 40 bilder per sekund och video i 6,2K/30p med sin stackade och bakbelysta 26-megapixelssensor.

Nu släpper Fujifilm ytterligare en kamera den tredje i X-H-serien, kort och gott X-H2 – med exakt samma design och i grunden samma DNA som sin snabbare bror. Främsta skillnaden ligger i att X-H2 har en helt ny bakbelyst APS-C-sensor med den högre upplösningen 40 megapixel, något som också möjliggör video i 8K/30p.

Sensorn som benämnsX-Trans CMOS 5 HR, med "R" som i "Resolution", är fortsatt bakbelyst men däremot inte stackad. Processorhastigheten möjliggör däremot en utläsningshastighet för högupplöst video, även om den inte är lika snabb som S-modellen. Nackdelen är ökad rolling shutter vid användning av elektronisk sökare.

För en bredare massa

När vi testade Fujifilm X-H2S imponerades vi inte bara av snabbheten hos kameran utan även specifikationerna för video. Den kameran riktar sig nämligen mot de mer professionella videofotograferna medan nya X-H2 är tänkt att tilltala en bredare massa och mer allround för de som behöver hög upplösning men ändå behöver använda video.

Precis som hos X-H2S har motivigenkänning med följande autofokus och videoinspelning har fått ett lyft. Djur, fåglar, bilar, cyklar, flygplan och tåg identifieras, liksom ansikten och ögon på personer med både glasögon och munskydd.Precis som X-H2S är X-H2 vädertätad och har inbyggd wifi samt bluetooth.

Fujifilm X-H2 har även fått möjlighet att spara ned extra högupplösta bilder genom så kallad "multifoto med pixelförskjutning", som finns i bland annat Fujifilms mellanformatsmodeller GFX. Bilderna går sedan att lägga samman med Fujifilm Pixel Shift Combiner för att skapa en bildfil på 160 megapixel. Tyvärr går det inte att få någon sammansatt fil direkt i kameran.

Precis som hos Fujifilm X-H2S finns möjlighet att montera en fläkt för att öka på videoinspelningstiden ytterligare.
Precis som hos Fujifilm X-H2S finns möjlighet att montera en fläkt för att öka på videoinspelningstiden ytterligare.

8K video och slutartider ned till 1/180 000s

Seriebildstagningen är 15 bilder per sekund i full upplösning med mekanisk slutare (ned till 1/8000s), med elektonisk är den 13 bilder per sekund (ned till 1/180 000s), samt beskurna lägen (1,29x crop): 10, 13 eller 20 bilder per sekund.

Video spelas in i 8K/30p i H.265, eller 6,2K/30p, 4K HQ/30p översamplad från 8K, 4K/60p, 4K/30p DCI HQ (17:9) översamplad från 8K, 4K/60p DCI, 1080/60p. För 1080p finns även möjlighet att spela in höghastighetsfilm i 16:9- eller 17-9-format i 240p. Möjlighet till utmatning via HDMI finns i 100 eller 120p i full-HD.Via F-Log2 ges möjlighet till 13 steg dynamiskt omfång, något som skiljer den mot X-H2S som ger upp till 14 steg.

Den elektroniska sökarens upplösning är även den precis som hos X-H2S, med 5,76 miljoner bildpunkter och en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund. Den vinklingsbara pekskärmen på baksidan har en upplösning på 1,62 miljoner bildpunkter. Den inbyggda bildstabiliseringen kompenserar upp till 7 steg.

Fujifilm X-H2 har precis som X-H2S dubbla minneskortplatser, en CF-express typ B och en plats för SD-kort (UHS-II).

Specifikationer

  • Bakbelyst 40 megapixel APS-C X-Trans CMOS 5 HR
  • X-Processor 5
  • Möjlighet att spara i HEIF
  • Fem-axlad bildstabilisering (IBIS) med upp till sju stegs kompensation
  • Motivigenkänning
  • 15 bilder/s med mekanisk slutare
  • Videoinspelning i 8K/30p
  • Full-HD höghastighetsvideo upp till 240p
  • Wi-Fi bluetooth

Fujifilm X-H2ett rekommenderat pris på 24 999 kronor inklusive moms. Kameran säljs även i kit med Fujinon XF 16-80mm f/4 R OIS WR till rekommenderat pris 29 999 kronor inklusive moms.

Leveransstart är i slutet på september.