Annons

Prylnyhet

Fujifilm X-Pro2: Snabbare och proffsigare

Med nya Fujifilm X-Pro2 uppdaterar Fujifilm sin X-Pro1 från 2012 med ny, snabbare teknik. Ny sensor, ny bildprocessor och förbättrad multihybridsökare är några av nyheterna.

Tryck här för att se webb-tv med fotografen Knut Koivisto, som har använt nya Fujifilm X-Pro2 sedan en tid tillbaka.

Många beskrev Fujifilm X-Pro1 som en spännande kamera när den kom, kanske främst för att Fujufilm vågade stila till sina kameror i klassisk retrostil med manuella reglage. Däremot var det många som hade ett och annat att säga om snabbheten hos kameran, något som Fujifilm nu ska ha åtgärdat i sin efterföljare X-Pro2.

Fujifilm X-Pro2 har fått en nyutvecklad APS-C-sensor på 24,3 megapixel som arbetar tillsammans med en ny, snabbare bildprocessor. Fujifilm använder inget optiskt lågpassfilter, utan i stället ett eget färgfilter med en mer oregelbunden uppställning av pixlarna, vilket ökar skärpan samtidigt som den minskar risken för moiré.

Högsta ISO är specificerat till 12 800 ISO.

I Fujifilm X-Pro2 sitter en hybridsökare som bygger på den vi hittar i föregångaren XPro1, som låter fotografen växla mellan att se genom den optiska sökaren eller genom den optiska sökaren med överliggande digital information, bland annat går det att få en liten digital bild i sökarens nedre högra hörn för att kontrollera fokus, komposition, exponering och vitbalans, samt möjligheten att se hela bilden i 2,5x eller 6x förstoring. Den tredje möjligheten är att använda den elektroniska sökaren (2,36 miljoner bildpunkter). Den elektroniska sökaren har nu fått en snabbare uppdateringsfrekvens på 85 bilder per sekund än föregångarens. Fujifilm ska också ha minskat blackout-tiden med hälften till 150 millisekunder mellan bildtagningarna, något som förenklar vid följning av rörliga motiv.

Den optiska sökaren har också fått en ny funktion, "Bright Frame Simulation", som låter dig simulera bildvinkeln du får med ett visst objektiv, innan du byter objektiv, och på så vis enklare kan se resultatet.

Proffsigare och snabbare

Konstruktionen hos Fujifilm XPro-2 är väderskyddad, och tillverkad i magnesium för lätt vikt. På så vis klarar den både damm och vattenstänk, och temperaturer ned till -10 grader och upp till 40 grader.

Dessutom har Fujifilm valt att lyssna på sina användare och monterat två SD-kortplatser i XPro2 för ökat pålitlighet, där en av kortplatserna är kompatibel med SD-kort av UHS-II-typ. Livslängden på slutaren är specificerad till 150 000 exponeringar.

Också autofokusen har fått sig ett lyft. Snabbheten är något som Fujifilm ska ha jobbat hårt med, genom att förbättrat algoritmer och överföring av både ström och data. På så vis har seriebildstagningen ökats till 8 bilder per sekund, samtidigt som runt 40 procent av sensorytan är täckt av fasdetekterande pixlar, något som ska fördubbla utläsningen av autofokusinformation och minska autofokuslaggen till 0,06s.

X-Pro2 har totalt 273 valbara fokuspunkter som går att välja i enpunktsläget, och totalt antal valbara punkter har ökats till 77 punkter från tidigare 49. För den som gillar att fokusera manuellt finns möjlighet att använda fuktionen Digital Split Image för att se hur fokus ligger, samt fokuspeaking.

Starttiden för kameran är specificerad till 0,4 sekunder, samt en avtryckarlagg på 0,05s.

Skärmen på 3 tum har en upplösning på 1,62 miljoner bildpunkter.

Fler funktioner

Reglagen på kameran har fått tryckfunktion för ytterligare snabb åtskomst till funktioner, samtidigt som det nu finns ett nytt reglage för att snabbt kunna välja fokuspunkt. Också ett extra val "C" har skapats på reglaget för exponeringskompensation. Med detta valt går det att justera exponeringskompensation med det främre hjulet.

Nytt är också knappen för centrumvägd ljusmätning. Det går nu också att välja upp till 16 val på den egna menyn som snabbt nås genom Q-Meny-knappen. Totalt är 6 knappar på kameran anpassningsbara.

ISO-inställningen sitter nu också integrerad i reglaget för slutartider, som gör att du snabbt kan justera ISO. Genom att dra upp reglaget och vrida kan du snabbt ändra ISO-värdet.

Kameran har också en valbar elektronisk slutare, som möjliggör slutartider ned till 1/32000 sekund.

Film spelas in i Full-HD i 50p/25p/24pi H.264 i upp till maximalt 14 minuter. HD-film går att spela in i 28 minuter. Begränsningen till 14 minuter i full-HD beror på att det filsystem som kameran använder just nu endast kan spara filer på 2 gigabyte. Möjligen kan detta lösas vid ett byte av filsystem, meddelar Fujifilm. Om detta innebär en enkel uppdatering av firmware till X-Pro2 har vi ingen information om.

Kameran har också fått inbyggd wifi, som gör att du kan styra kameran trådlöst eller föra över bilder och filmer till din smartphone, tillsammans med Fujifilm Camera Remote.

För den som gillar att använda Fujifilms filmsimuleringar så finns det nu totalt 15 stycken, varav en är ny, "Acros". XPro2 har också en ny funktion för att låta dig styra bildernas kornighet.

Specifikationer:

 • 24,3 megapixel APS-C-sensor utan optiskt lågpassfilter
 • Ny bildprocessor, X Processor Pro
 • Seriebildstagning 8 bilder per sekund
 • Buffert i 8 bps: 83 JPG, 33 RAW (lossless), 27 RAW (okpmprimerad)
 • Multihybridsökare, optisk sökare med överliggande digital information kombinerat med en 2,36 miljoner bildpunkters elektronisk sökare (85 bps)
 • Slutartid 1/8000
 • Elektronisk slutare upp till 1/32000s
 • Blixtsynk 1/250s
 • Väderskyddad konstruktion i magnesium
 • Dubbla SD-kortplatser
 • 3 tumsskärm med 1,62 miljoner bildpunkter
 • 273 valbara fokuspunkter (AF-läge ”Enskild punkt”)
 • Full-HD i 50p/25p/24pi H.264 (upp till 14 minuter)
 • Intervallfotografering (1s – 24h till 999 bilder)
 • Tillbehörssko för exempelvis extern blixt samt PC-synk kontakt
 • 15 olika filmsimuleringar, nyutvecklat "Acros"-filmläge
 • Funktion för justering av bildernas kornighet
 • Wifi samt överföring med Fujifilm Camera Remote
 • Mikrofoningång, 2,5mm
 • Vikt 495 gram

Priset för Fujifilm X-Pro2är satt till17999 kronor (17999 NOK, 1879 EUR,14999 DKR).

XPro2 kommer finnas tillgänglig i februari 2016.

Tryck här för att se webb-tv med fotografen Knut Koivisto, som har använt nya Fujifilm X-Pro2 sedan en tid tillbaka.