Prylnyhet

Fujifilm X Summit 2022: Vi summerar alla nyheter

Fujifilm X Summit 2022 hålls i New York.

Fujifilm har just släppt sin nya kamera X-H2, tillsammans med objektiven XF 56mm f/1,2 R och GF 20–35mm f/4 R WR. Här summerar vi alla släpp.

Fujifilm X-H2 är släppt, med en sensor på 40 megapixler. Men kameran skiljer sig en del från den tidigare kameran X-H2S, något som Fujifilm förklarade under eventet X Summit.

Kamera Bild tog ett snack med Karl Löweberg, nordisk produktchef på Fujifilm Nordic. För oss förklarar han tankarna kring nya X-H2:

– H2S är ju vår snabbaste modell av de två, medan H2 står för upplösningen. H2S är därför en smalare modell, wildlife, fågel, sport och video, medan H2 riktar sig till de som söker den högsta bildkvaliteten. Därför träffar den kameran en större målgrupp, så som landskap, porträtt och kommersiell fotografering.H2S är fortfarande vår videomodell för filmskaparen, även om nya H2 kan filma i 8K.H2S är bättre då den har högre hastighet, att du får 4K/120p och ett bättre dynamiskt omfång på 14 steg och mindre rolling shutter.

Här kan du läsa mer om nyheten och vårt första test av nya Fujifilm X-H2:

Två nya objektiv

Under X Summit passade Fujifilm även på att lansera två nya objektiv. För GFX och mellanformatsfotograferna släpps en ny vidvinkel, GF 20–35mm f/4 R WR, och för Fujifilm X-fattningen släpps en uppdaterad XF 56mm f/1,2 R WR.

Yuji Igarashi, chef för kameradivisionen på Fujifllm berättar att man idag lägget till ett femte objektiv som passar för och klarar av att leverera bildkvaliteten som krävs för den höga upplösningen på nya X-H-H2. Förutom dessa finns sedan tidigareXF 150–600,XF 18–120,XF 18mm f/1,4,XF 23mm f/1,4 samtXF 33mm f/1,4.

Enligt Yuji var nya XF 56mm f/1,2 R WR tuff att uppdatera. Man har bland annat försökt eftersträva optisk bildkvalitet med skärpa över hela bildytan samt snygg bokeh, något man bland annat lyckats med när man uppdaterat linsgruppen samt skapat objektivet med 13 linselement.

Även nya GF 20–35mm f/4 R WR ska passa bra för bland annat astrofotografering.Objektivet blir det vidvinkligaste i Fujifilms mellanformatsutbud och ger en bildvinkel som motsvarar ungefär 16-28 på en fullformatskamera.

Yuji igarashi och Jun Watanabe, Fujifilm.

Visar upp kommande tilt-shift

Redan tidigare har vi fått se att Fujifilm haft tankar på att skapa två tilt-shift-objektiv, något som presenterades i roadmapen för GFX under september 2021.

Brännvidderna är specificerade till 110mm (motsvarande 87mm i småbild) och 30mm (motsvarande 24mm i småbild), bländaren fast f/5,6. Någon ytterligare information eller specifikationer om objektiven avslöjades inte. 30mm-versionen är tänkt att släppas någon gång under 2023.