Event

Fujifilm X Summit STHLM 2023: Vi summerar alla nyheter

Fujifilm har just släppt sin nya kamera GFX 100 II, tillsammans med objektiven GF 55mm F1,7 R WR, GF 30mm F5,6 TS samt GF 110mm F5,6 TS Macro. Här summerar vi alla släpp.

Det var helt klart ett GFX-år som summerades under Fujifilms stora event X Summit 2023 som hölls på Fotografiska i Stockholm. På eventet släpptes en uppföljare på GFX 100 som släpptes under Fujikina 2019 i Tokyo, Japan – GFX 100 II.

GFX 100 II.

GFX 100 II

Under 2021 släppte Fujifilm sin GFX 100S, då med ny slutare, förbättrad inbyggd bildstabilisering och minskad vikt från 1400 gram hos GFX 100 som hade inbyggt vertikalgrepp – till 900 gram hos GFX 100S.

Under presentationen och sessionen med frågor förklarade chefutvecklarna från Fujifilm hur tankarna gått kring utvecklingen av den nya kameran. En del av konceptet är att hålla både hög hastighet och hög bildkvalitet, något som de anser sig ha löst med nya kameran GFX 100 II.

Fujifilms divisionschefer Makoto Oishi och Yuji Igarashi berättar om tekniken bakom GFX 100 II på X Summit 2023.

Genom utvecklingen av X-Processor 5 används bland annat realtidsdata från liveview för att arbeta fram en snabbare autofokus, något som gör att både fokusering, processorhastighet, datautläsning och autofokus har blivit snabbare. Algoritmerna är samma som hos X-H2S, X-H2 och X-T5, men ger i sin kombination med den förbättrade datahanteringen möjlighet till en klart snabbare kamera.

Testfotografering med GFX 100 II och nya 50mm-objektivet.

Genom en ändring på sensorns arkitektur hur PDAF-punkterna (de fastekterande sensels – sensorelementen – som arbetar för autofokusen), fungerar för att snabbt beräkna en tänkt justering i fokus för att sätta skärpan på ett objekt. Detta innebär även att kameran har möjlighet att använda följande autofokus med objektidentifiering för film – i alla videolägen.

Kvalietsdelen utgör sig av bättre signalhantering där Fujifilm har förbättrat snabbheten hos A/D-konvertrarna för att för bättre elektronisk signal, något som i sin tur bidrar till bättre bildkvalitet. Resultatet av detta visar sig som bäst när man fotograferar stillbilder i ISO 80 i 16-bitars råformat med GFX 100 II.

Nya GFX 100 II med nya Fujinon GF 55mm F1,7 R WR.

Fujinon GF 55mm F1,7 R WR

Släpptes gjordes även nya GF-objektivet på 55mm – Fujinon GF 55mm F1,7 R WR – passande GF-systemet. Brännvidden på 55mm gör att detta objektiv avbildar som ett normalobjektiv, motsvarande 44mm i småbildsformatet, passande för exempelvis porträtt. Ljustyrkan ger även en mjuk bakgrundsoskärpa och möjlighet till fotografering i svagt ljus.

Under eventet fick vi möjlighet att testa objektivet tillsammans med GFX 100 II.

Fujifilm Fujinon GF 110mm F5,6 TS Macro – ett av de två tilt-shift-objektiven som släpptes under X Summit 2023.

2x tilt-hift

Under Fujifilms X Summit 2022 i New York fick Kamera Bild möjligheten att titta närmare på designen av de då kommande tilt-shift-objektiven Fujinon GF 30mm F5,6 TS och GF 110mm F5,6 TS Macro.

Nu ett år senare släpptes till slut objektiven, vilket gjorde att vi fick möjlighet att kolla igen även dessa. För den arbetar med GFX-systemet med exempelvis automatiserat arbetsflöde och stacking kan detta kombineras med GFX 100 II för att snabba upp arbetstiden. För den som arbetar i fält med landskapsfotografering eller arkitektur finns möjligheten att även där snabba upp sin tid på plats.

Power Zoom och GF-objektiv på 500mm

Fujifilm avslöjar även utvecklingen av två nya objektiv till sitt GFX-system, vilket utökar serien till totalt 20 tillgängliga objektiv när de två nya objektiven släpps under 2024 och 2025. För den som vill se går det att se den nya och uppdaterade roadmapen för Fujifilms GF-objektiv här.

Först ut är GF-objektivet med fast brännvidd i kategorin ultra-teleobjektiv med en brännvidd på 500mm.Det andra objektivet är en power-zoom anpassat för filmfotografen som även är anpassad för video tillsammans med nya GFX100 II.

Du kommer att kunna läsa testerna av GFX 100 II och de nya objektiven här på kamerabild.se.