Annons

Prylnyhet

Fujifilm X-T2 – snabbare, smartare och har 4K

Nya X-T2 är en kombination av arv från X-Pro2 och helt nya funktioner. Sammantaget ser det ut som en riktigt bra uppdatering i jämförelse med föregångaren X-T1. Kamera & Bild har provat kameran. Fujifilm släpper också tre nya objektiv och en blixt.

Kamera Bild har provat Fujifilm X-T2. Här kan du se webb-tv om kameran.

Nya Fujifilm X-T2 har fått samma sensor och processor som sitter i X-Pro2. Upplösningen är således 24,3 megapixlar. En ökning från föregångaren, men det är inte här de största skillnaderna finns. Det är istället hastigheten, filmfunktioner och autofokuseringen som fått de stora lyften.

Snabbare sökare

Bland annat så finns nu ett läge där man kan öka den elektroniska sökarens uppdatering vilket gör att den blir mer verklighetstrogen och bättre för att följa motiv. I standardläget ligger den på en uppdateringsfrekvens på 60 bilder per sekund, slår man på Boost-läget går den upp i 100 bilder per sekund. Fujifilm har även lyckats korta ner den så kallade "blackout-time", alltså att sökaren blir svart när en bild tas. I X-T2 är den tiden enligt tillverkaren ungefär hälften av i föregångaren X-T1. Det här gör det enklare att fotografera serier på föremål som rör sig.

Justerbar autofokus

Autofokusen är en annan del av kameran som fått sig en uppryckning. Antalet fokuspunkter har ökat från 49 till 91 och hastigheten har ökat. Men även möjligheten att justera autofokusen har ökat. Funktioner som tidigare endast fanns på de riktiga proffshusen finns nu i X-T2. Du kan justera, via tre parametrar, hur du vill att autofokusen ska uppföra sig. Det finns också ett par färdiga lägen som du kan välja beroende på vad du ska fotografera.

Filmförbättringar

Fujifilm X-T2 är den första Fujifilmkamera som kan filma i 4K, men för att kunna filma i upp till 30 minuter behövs batterigreppet. Du kan även filma i "F-log" som ger större möjligheter vid efterbehandling. I båda full hd och 4K kan du filma i 100mb/s.

Batterigreppet ger även högre seriebildstagning (8 b/s till 11b/s).

Nya reglage

I jämförelse med X-T1 har X-T2 fått några förändringar vad gäller justeringsrattarna på ovansidan. Istället för att, som tidigare, behöva trycka ner knappen på ratten samtidigt som man vrider på den för att ändra exponeringen kan man nu helt enkelt välja om ratten ska vara låst eller inte genom att trycka in, eller ut, knappen på rattens ovansida.

X-T2 har också fått den lilla joysticken från X-Pro2 som används för att styra fokuspunkterna.

Fler objektiv och en blixt

Fujifilm utökar också sitt objektivutbud i X-serien med tre objektiv. Ett XF23mm f/2 R WR, ett XF50mm f/2 R WR och ett XF80mm f/2 R LM OIS WR Macro. Det sistnämnda objektivet kommer istället för det 120mm macro som funnits med på den roadmap som visats tidigare.

I september kommer också en avancerad blixt till X-systemet som kallas EX-500.

Priserna på produkterna hamnar på 16999 kronor för enbart X-T2, för tre tusen kronor till får du med ett vädertätat 18-55mm. Batterigreppet kommer att kosta 3299 kronor.