Prylnyhet

Fujifilm X-T3 får många förbättringar

Med en helt ny sensor och en snabbare processor ska nya Fujifilm X-T3 vara en stor förbättring jämfört med föregångarna vad gäller snabbhet, autofokus och filmning.

Batterigreppet är inte nödvändigt för att komma åt funktionerna i boost-läget på X-T3.

De båda huvudkomponenterna, sensorn och processorn är nya och uppdaterade från föregångaren X-T2. Den nya sensornBSI X-Trans CMOS 4 har en upplösning på 26 megapixlar och har fått fler fasdetekterande pixlar än föregångaren. Det här ger mer skjuts i autofokusen, som ska vara upp till 1,5 gånger snabbare än den hos X-T2. Ögon och ansiktsigenkänning ska ha förbättrats och nu finns ögonigenkänning även tillgängligt i af-c. Den nya sensorn har även fått ett bas-iso på 160 istället för 200 som i X-T2.

Den nya processorn är upp till tre gånger snabbare än föregångaren. Det här ger så klart stora möjligheter när det gäller kamerans prestanda. X-T3 kan sprätta iväg 20 bilder per sekund i full upplösning, om man använder elektronisk slutare. Vill man ha den mekaniska slutaren får man nöja sig med elva bilder per sekund. Vill man ha ännu snabbare seriebildstagning kan man få upp till 30 bilder i sekunden i ett beskuret läge (1,25x beskärning), beskärningen visas i den elektroniska sökaren.

Sökare med högre upplösning

Både sökaren och skärmen på baksidan har fått förbättringar. Sökaren har nu högre upplösning, 3,69 miljoner punkter. Tidigare var man tvungen att ha batterigreppet påkopplat för att uppnå den snabbare utläsningen av sökaren i det så kallade Boost-läget. Kravet på batterigrepp är nu borta och det går nu att få 100 fps i sökaren utan flera batterier än det som sitter i kameran. Batteriet är testat till 390 bilder per laddning, vilket i verkligheten brukar innebära flera bilder.

Video

Fujifilm har också gjort X-T3 till en vass videokamera. Bland annat kan den leverera 4K/60p, i ett beskuret läge, men 4K/30p med full sensorbredd. Internt kan den spara video med 4:2:0 10bit i 200Mb/s (det går även att spela in i 400Mb/s i all-intra), via hdmi kan den leverera 4:2:2 10bit. Den kan även läsa ut snabbare vid filmning än föregångaren vilket ska minska risken för rolling shutter-effekter vid filmning av föremål i rörelse. Basi-iso för F-log har dessutom sänkts från 800 till 640. Kameran har också ingång för mikrofon och hörlurar, föregångaren krävde att du monterade batterigreppet för att kunna koppla in hörlurar.

Priset för X-T3 hamnar på 15999 kronor för huset och 19999 kronor för huset och XF18-55mm F2.8-4. Säljstart är i slutet av september.