Nyhet

Fullsatt på Stockholms Fotodag

Mats Alfredsson pratar om sin passion – gatufoto.

Kamera & Bilds och Zoom Fotoresors inspirationsdag i Stockholm lockade runt 350 personer som både fick se föredrag och klämma på de senaste fotoprylarna.

Det var för andra året i rad som Kamera Bild och Zoom Fotoresor i lördags arrangerade succédagen "Stockholms Fotodag" med en blandning av föreläsningar över hela dagen, chansen att klämma, känna och prova branschens senaste prylar, möjligheten att utveckla sin egen fotografering genom portfolio reviews samt träffa andra likasinnade för att diskutera fotografering.

Med runt 350 fotointresserade på plats på Hotel Courtyard Mariott blev stämningen snabbt hög, med mycket snack om de senaste fotoprylarna i pauserna mellan föreläsarna.

Nästa chans blir i Göteborg, på "Göteborgs Fotodag" den 1 december.

Therese Asplund föreläste om vägen från idé till genomförande och hur man kan tänka när man ljussätter en scen på plats.

På scenen fick vi träffa Jonas Classon, Sophie Odelberg, Mats Alfredsson, Therese Asplund, Göran Strand och Hans Strand,några av Sveriges mest inspirerande fotografer som berättade om hur de började fotografera, vilka hinder de stött på och hur de överkommit dessa. Mattias och Iris Alexandrov Klum, som också skulle ha föreläst, kunde tyvärr inte delta på grund av sjukdom.

Deltagarna guidades genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som var fotodagens konferencier.

– Det är fantastiskt roligt att vi lyckats skapa ett så spännande forum där alla vi som älskar fotografering kan mötas för att utbyta tankar och idéer, och få inspiration till sin fotografering genom att höra hur andra fotografer ser på sin egen fotografering. Det är också extra roligt att samtalen fortsätter efter föreläsningarna, att både besökare och föreläsare sätter sig vid scenkanten för att diskutera olika infallsvinklar kring just ämnet vi alla brinner för. Det är fantastiskt att se, säger Calle Rosenqvist.

Göran Strand visade sina fantastiska bilder på ljusfenomen.
Sophie Odelberg, som även är Kamera & Bilds krönikör, berättade om hur hon övervinner sina rädslor, och vad det betyder för hennes för fotografering.
Flera besökare passade på att prata med dagens föreläsare.

Hans Elmqvist på Zoom Fotoresor som var med och arrangerade Stockholms Fotodag tycker också att den var riktigt lyckad.

– Det är extra kul att fotografering och resor går så bra ihop, intresset är stort för att resa med sin kamera och genom en dag som denna kan vi inspirera till mer fotografering och samtidigt förklara hur man kan resa på ett ansvarsfullt sätt, något som också våra föreläsare berör, säger Hans Elmqvist.

Jonas Classon berättade medryckande om sitt fågelprojekt – och hur de blev hans stora passion.
Hans Strand pratade om sin landskapsfotografering, och hur man fångar naturens strukturer på bild.
Under den uppskattade paneldiskussionen om bilder i sociala medier, etik, moral och mycket, mycket mer, deltog Hans Strand, Therese Asplund och Mats Alfredsson, med Calle Rosenqvist som moderator.
Specialpris på Sveriges bästa fototidning!
Per Skog på Focus Nordic visade olika bildstabiliseringstekniker för besökarna.
Annicka Lindborg från Eizo var på plats.
Robin Levin på Nikon hade fullt upp att berätta om de nya Nikon Z-kamerorna Z6 och Z7.
Rebecca Ahremark från Profoto visade upp nya B10 och A1 tillsammans med mycket mer.
Pekka Palomäki från Molfo demonstrerade många foto- och kameratillbehör.
Det var en ständig ström besökare hos tillverkarna mellan föreläsningarna.
Aje Hedlund (bilden) och Tomas Ahrne från Citystudios pratade kurser och studioprylar med besökarna.
Stefan Mann från Olympus hade fullt upp med att prata kameror med de som gick förbi hans monter.
Hans Elmqvist från Zoom Fotoresor pratar – otroligt nog – om fotoresor.