Prylnyhet

Fyra nya fullformatsobjektiv från Sony

Sony har tidigare fått lite kritik för att det inte funnits tillräckligt med objektiv till deras fullformatshus. Nu kommer fyra nya objektiv med E-fattning till A7-serien.

Tre av objektiven är fasta brännvidder, två vidvinklar och ett makro, och det sista objektivet är en rejäl zoom. Det vidvinkligaste objetkivet är FE 28mm f/2. Till detta kommer två konverters som kan använda för att ändra objektivets karaktär. Med vidvinkelkonvertern motsvarar brännvidden 21mm och med fisheyekonvertern får man istället 133 graders bildvinkel. Objektivet kommer att kosta 4300 kronor och de två konverterna ligger på 2400 kronor för vidvinkelkonvertern och 3000kr för fisheyekonvertern.

Nästa steg upp i brännvidden är ett Distagon T* FE 35mm F/1,4 ZA, som är designat tillsammans med Zeiss. Till skillnad från Sonys G-objektiv så är målsättningen med Zeissobjektiven något annorlunda. När man tar fram Zeiss-objektiven så vill man ha maximal detaljrikedom, vilket är gemensamt med G-objektiven. Men i Zeiss siktar man på att också få maximal kontrast för en så tekniskt sett bra bild som möjligt. I G-objektiven ligger fokus mer på att skapa en snygg oskärpa och få fram de mer konstnärliga och estetiska kvaliteterna, förutom maximal detaljrikedom. Det är också det första objektivet från Sony med e-fattning som har en bländare ner till f/1,4. Priset kommer att hamna på 16400 kronor.

Nästa objektiv är ett makro FE 90f/2,8 Makro G OSS, som namnet antyder har det bildstabilisering vilket ska göra det lättare at fotografera på fri hand. Enligt Sony ska det fungera lika bra för porträtt som för makro-bilder. VIll du köpa objektivet får du tömma plånboken på 11100 kronor.

Det sista objektivet är en rejäl zoom, som också det har bildstabilisering. FE 24-240mm f/3,5 - 6,3 OSS har alltså tio gångers zoom och täcker därmed in ett omfång som brukar räcka till för de allra flesta. Tanken med det här objektivet är att det ska fungera som enda objektiv om man ger sig ut på en resa eller liknande. Priset ligger på 9700 kronor.

Objektiven kommer att dyka upp på markanden under våren.