Fotografer

Gillis Häägg – historisk färgsättare och fotograf avliden

Fotografen och färgsättaren som med en hemlig teknik bland annat låg bakom färgen i Lennart Nilssons kända bilder i Ett barn blir till, har avlidit 84 år gammal.

Häägg blev tidigt intresserad av fotografi och färglära. I sina tonår var han dock under ett par år elev hos de surrealistiska målarna i Halmstadsgruppen. På 1950-talet öppnade han en atelje tillsammans med en annan fotograf och det var också nu han utvecklade sin unika metod för att färgsätta svartvita bilder. Då tog han porträtt av både privatpersoner och för de lokala tidingarna.

1969 träffade han Lennart Nilsson under en av sina föreläsningar om sin färgteknik (exakt hur han gjorde höll han dock hemligt). Det blev starten på ett 40 år långt samarbete. Häägg låg bland annat bakom färgerna i bilderna i Lennart Nilssons bok Ett barn blir till.

Förutom arbetet med Lennart Nilsson har Häägg varit lärare i färglära på Göteborgs universitet, han har även arbetat som fotograf främst inom reklam och mode. Bland annat med Volvo som en av sina kunder.