KAMEROR

Gissa priset på de fem dyraste kamerorna som sålts på auktion

Då och då skriver Kamera & Bild om kameror som sålts dyrt på auktion. Här listar vi de fem dyraste – kan du gissa dyraste slutpriset någonsin?

Många köper och säljer kameror för eget bruk på begagnatmarknaden, men några ropar även in äldre, välbevarade kameror med samlarvärde för att helt enkelt ha dessa i sin ägo. Då och då skriver Kamera & Bild om kameror som sålts dyrt på auktion.

Leica har länge toppat listan med högt andrahandsvärde på sina kameror, men toppar även slutpriserna när vissa sällsynta modeller auktioneras ut via auktionshus. Faktum är att alla fem kameror som är de dyraste som sålts är just av märket Leica.

På plats fem hittar vi en Leica Luxus II från 1932 som tillverkades i endast fyra exemplar. Kameran som är guldpläterad uppmärksammades i TV-programmet Antiques Roadshow och såldes senare via auktionshuset Bonhams för runt 6,7 miljoner kronor.

På fjärdeplats hittar vi Leica MP Black Paint No. 55 från 1957, en utgiven specialversion av Leica MP. Kameran som tillverkats i 412 exemplar – varav denna är en av 141 svartmålade – såldes för 1,2 miljoner euro.

Tredjeplatsen tas av Leica M, den version som Jony Ive och Marc Newsons designade 2013. Kameran är unik då den skapats ur ett enda aluminiumblock, något som ska ha tagit över 100 timmar att tillverka då den har över 20 000 hål. Kameran såldes för 1,8 miljoner dollar hos Sotheby's.

På andraplatsen hittar vi Leica 0-Series No.122 som kvalar in på 2,4 miljoner euro. Av just denna version finns bara 25 modeller, och ska vara förlagan för kommande Leica-kameror innan de började tillverkas.

Den dyraste kameran som hittills sålts på en auktion är Oskar Barnacks 1923 0-Series Leica No. 105. Namnet kommer från att Oskar Barnack själv var designern, som senare designade Leica I som kom att bli den ursprungliga Leica-kameran. Kameran fungerar än idag och betraktas som dagens mest sällsynta fullformatskamera någonsin. Kameran såldes genom Leitz Photographica Auction under 2022. Prislappen slutade på hela 12 miljoner euro.