programvara

Glimpse editor – ett nytt gratisalternativ för bildredigering

Glimpse editor är ett nytt alternativ för de som vill redigera sina bilder gratis. Det bygger på det tidigare programmet Gimp, men målet är att göra programvaran mer tillgänglig.

Ett nytt gratisalternativ för den som vill redigera sina bilder har dykt upp. Men helt nytt är det inte egentligen. Istället är det gratisprogrammet Gimp, eller GNU Image Manipulation Program, som det egentligen heter som fått donera sin kod till det nya projektet Glimpse.

Anledningen ligger bland annat i att många har tyckt att namnet, som kommer från en scen i den klassiska filmen Pulp Fiction, har varit lite stötande. Gruppen bakom Glimpse menar att det här kan ha gjort att Gimp inte har fått den spridning som det annars skulle kunna få. Det kan också ha gått miste om idéer och utveckling som skulle kunna ha gjort programmet bättre.

Gimp har ofta fått kritik för att det är krångligare och rörigare än en del andra populära program och på frågan om utvecklarna bakom Glimpse tänker göra utseendet mer åt mainstreamhållet svarar de, kanske tyvärr, att det inte finns någon plan för det. Dels för att inte hamna i juridiska trångmål med företagen bakom andra mjukvaror, men också för att de menar att en sådan design skulle kunna förhindra nya idéer och tankar kring kommande utveckling för programmet. Men målsättningen framöver är ändå att göra programmet mer användarvänligt. I dagsläget finns Glimpse bara till Linux och Windows, men de säger att en version för Mac är på gång.