Bransch

Googlade bilder får köpsymbol – ska förhindra bildstöld

Nu ska Google visa information om upphovsrätt för bilder som visas i deras bildsök Google Bilder – för att visa hur och om bilden får användas, vilken fotograf som äger upphovsrätten samt om den går att köpa.

Diskussionerna har pågått länge kring hur fotografer ska tänka när det gäller ens upphovsrättsskyddade bilder på internet – för varje bild man lägger upp på nätet riskerar man att någon använder den olovligt, även om upphovsrättslagen säger att man måste ha tillstånd.

Google Bilder, eller mer känt som bildsökning via Google, har fått hård kritik från både fotografer och organisationer för att underlätta och bidra till bildstölder, något som gjort att branschen sedan flera år försökt ta itu med problemet. Många fotografer använder även vattenstämplar i sina bilder för att undvika bildstöld.

Nu berättar organisationenCEPIC (Coordination of European Picture Agencies Stock, Press and Heritage) där även den svenska organisationen BLF (Bildleverantörernas Förening) ingår, att de har samarbetat med Google och organisationen IPTC (International Press Telecommunications Council) för att komma ett steg närmare för att lösa problematiken med den laglösa användningen av bilder på nätet.

Ett exempel på hur Google Bilder kan komma att visa upphovsrättsinformation. 1) URL till upphovsrättsinnehavaren med information. 2) URL till hur bilden kan köpas.

Länk till fotografen

Google Bilder ska framöver kunna visa en speciell ikon på de bilder som innehåller information om upphovsrätt. Detta gör att den som sökt efter en bild snart kan se all upphovsrättsinformation för bilden, om den går att köpa samt en länk till den som innehar upphovsrätten för bilden.

Funktionen fungerar genom två alternativ: antingen genom att bildinformationen i metadatan för bildfilen fylls i, eller att den sida som visar bilderna använder sig av strukturerade datafält för att klassificera sidans innehåll.

Mer om upphovsrätt

Funktionen är i betastadiet och finns ännu inte tillgänglig, men Google meddelar att man redan nu i förväg kan lägga in metadatan i bilderna för att förbereda sig inför införandet av funktionen.Google meddelar även att de inom de kommande månaderna kommer att undersöka hur presentationen ska ske, men på bilden här ovan kan man se Googles exempel på hur bilder med upphovsrätts-URL kan komma att visas.

Okunskap om skyddade bilder

Möjligheten för fotografer och bildbyråer att märka upp sina bilder på detta sätt har mottagits med glädje, och menar att Google nu börjat ta ansvar för hur de själva bidrar till de ökade möjligheterna till olovlig användning av upphovsrättsskyddat material via sin bildsökningsfunktion.

Fördelarna med denna funktion hos Google Bilder är även att de som söker på plattformen kan filtrera bilder taggade med upphovsrättsinformation. Uppmärkta bilder som säljs kan även leda vidare till din upphovsrättsinformation via den sålda bilden.