Nyhet

Google gatufotar Sverige

Omtalade Google Street View kommer till Sverige – idag drar fotograferingen igång i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det är osäkert när tjänsten faktiskt släpps på.– Det är mycket bilder som ska hanteras och det kan ta månader. Vi har inte sagt något datum för lansering, säger Stina Honkamaa, Sverigechef för Google till dagensmedia.se.

Google Street View är steg två för den befintliga tjänsten Google Maps. Ett antal bilar kommer från och med idag att åka runt och fotografera omgivningen åt alla håll. Till en början i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men ambitionen är att alla svenska städer ska fotograferas.

Tjänsten har tidigare fått kritik i USA för att personer kunnat identifieras på sajten. Även i Sverige har tjänsten varit i blåsväder redan innan starten. När gatubildstjänsten började rullas ut i Europa lät Expressen smygfotografera Googles sverigechef Stina Honkamaa på Stockholms gator.

– Frågan om den personliga integriteten är jätteviktig för oss, säger Stina Honkamaa till dagensmedia.se. Vi fotograferar bara från offentliga platser och alla ansikten på personer som är med på bild suddas automatiskt bort. Även bilars registreringsskyltar suddas ut.

På uppsidan finns möjligheten för människor att se hur det ser ut i städer där de aldrig varit. Utländska turister ska till exempel kunna se hur det ser ut i Sverige innan de kommer hit.