https://www.kamerabild.se/nyheter/google-photos-obegransade-gratislagring-forsvinner-2021
547561
Program
falskt
programvara

Google Photos obegränsade gratislagring försvinner 2021

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/mobiltelefon.jpg?itok=SZVvtesX', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/mobiltelefon.jpg?itok=SZVvtesX', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/mobiltelefon.jpg', w: 1920, h: 1275, title: ' ' },]

Totalbetyg

Från och med den 1 juni 2021 räknas alla nya foton och videor som säkerhetskopieras i hög kvalitet in i kontots lagring.

Google har sedan lanseringen erbjudit gratis uppladdning, backup och lagring av bilder, exempelvis tagna med mobiltelefonen. Men nu – med 48 miljarder foton och videos som laddas upp varje vecka – börjar det bli lite mycket även för Google, som idag hanterar fyra biljoner bilder och videos.

Därför väljer Google nu att börja räkna in bilder och videos som säkerhetskopieras i hög kvalitet (16 megapixel, video 1080p), i den utrymmeskvot man har på sitt Google-konto, vanligtvis 15 gigabyte. Bilder i originalkvalitet har redan tidigare räknats in i utrymmeskvoten.

 

 

Google summerar sina ändringar i två punkter:

– Från och med den 1 juni 2021 räknas alla nya foton och videor som säkerhetskopieras i hög kvalitet in i de 15 GB lagringsutrymme som ingår i ditt Google-konto eller annat ytterligare lagringsutrymme som du kanske har köpt, på samma sätt som andra Google-tjänster som Google Drive och Gmail.

– Alla foton och videor som du säkerhetskopierar i hög kvalitet före den 1 juni 2021 undantas från denna ändring och räknas inte in i ditt lagringsutrymme för Google-kontot. Detta inkluderar allt ditt befintliga innehåll som laddas upp i hög kvalitet. 

Så påverkas du

Google förklarar även vad som händer framöver genom att själva svara på tre frågor:

 

Måste jag göra något nu direkt?

Nej, du kan fortsätta använda Google Foto för att säkerhetskopiera dina foton och videor. Efter den 1 juni 2021 kontaktar vi och skickar dig påminnelser när du närmar dig gränsen för lagringsutrymmet. För de flesta användare krävs ingen åtgärd på flera år.

 

När når jag mina 15 GB kostnadsfritt lagringsutrymme?

Vi har skapat en anpassad beräkning som visar hur mycket tid du har på dig tills du nått din kvot. Denna uppskattning baseras på hur ofta du säkerhetskopierar foton, videor och annat innehåll till Google-kontot.

 

Vad kan jag göra för att hantera mitt lagringsutrymme?

Den 1 juni 2021 lanserar vi ett nytt verktyg för lagringsutrymme som hjälper dig enkelt hitta och radera innehåll som är mörkt, suddigt och oönskat. Du kan även köpa mer lagringsutrymme för Google One där det är tillgängligt.

 

Googles prislista för Google One lagringsutrymme, region Sverige, november 2020.

Google Photos har även, förutom möjligheten till gratis backup, gjort sig extra populär genom möjligheterna till sortering, navigering, möjlighet till minnen från tidigare händelser och andra AI-funktioner.

167315513313063_3780274905350421