programvara

Google RAISR – förstorar dina bilder med AI

Ovan är originalfilen och under är den av RAISR förstorade (två gångers förstoring) versionen.
Ovan är originalfilen och under är den av RAISR förstorade (två gångers förstoring) versionen.

Forskare hos Google har tagit fram en ny teknik för att förstora bilder med hjälp av maskininlärning. Något som i framtiden kan betyda att du aldrig behöver skicka stora filer.

Att skicka högupplösta filer eller att behöva en bild i större format än vad den egentligen är i, är problem som många stöter på. Google försöker hitta ett system för att lösa det. Ett av deras projekt för att göra just det kallas förRAISR, Rapid and accurate image super-resolution och använder en speciell teknik för att förstora bilder.

Genom att systemet har fått titta på lågupplösta bilder och de högupplösta originalen av samma bild har det lärt sig hur det ska förstora bilder med bästa resultat. Ett arkiv med 10 000 bilder tar ungefär en timme för systemet att gå igenom. Än så länge har resultaten visat sig vara positiva, bättre än de flesta andra metoder för att förstora bilder.

En framtida användning för RAISR är att kunna skicka lågupplösta filer som kräver mindre bandbredd för att sedan förstora upp dem när mottagaren fått dem. Eller att kunna arkivera lågupplösta filer och när de behövs kan man förstora upp dem, vilket skulle spara lagringsutrymme.

Läs mer om RAISR här.