Prylnyhet

Gopro Hero 10 Black Bones – lättviktskamera för drönare

För att tillgodose behovet av lättare kameror för lätta FPV-drönare har Gopro kastat ut allt onödigt och skapat Hero 10 Black Bones.

Gopro har lanserat en ny version av sin senaste kamera Hero 10, den nya versionen kallas Hero 10 Black Bones och är en avskalad variant avsedd för lätta FPV-drönare. Gopro hade noterat att en del drönarfilmare själva modifierade deras Hero 10 för att göra den lättare och därmed göra det möjligt att använda dem tillsammans med de lätta och snabba FPV-drönarna. Nackdelen med att folk sågar och pillar med befintliga kameror var att kamerorna tappar en stor del av sin kylning som leder till att de ofta överhettas i början och slutet av flygningen när fartvinden inte kyler.

Gopro har tagit fasta på det här och skapat en variant där de plockat bort allt som inte behövs. Kameran har därför ingen skärm, inga högtalare, inget väderskydd ingen dörr eller batterifack. För att hålla temperaturen nere har man inte gjort kameran så väldigt mycket mindre (förutom tunnare) och vid sidan av objektivet finns nu ett kylelement som ska se till att kameran inte överhettas. Men de har sparat objektiv och sensor från Hero 10. Det här har gjort kameran betydligt lättare än tidigare, vikten ligger nu på 54gram vilket är nästan två tredjedelar mindre än originalet. Trots detta kan den fortfarande spela in video i 5K/30K eller 4K/60p eller 2,7K/120p i 4:3.

Köper man en Hero 10 Black Bones får man med en licens för Gopros mjukvara ReelSteady som används för att stabilisera videomaterialet.

Goprokameran används inte för att se var drönaren kör via videoglasögonen utan det sköts istället av drönarens egna lågupplösta kamera. Gopro-kameran kontrolleras via appen, två knappar på kameran en Gopro Remote eller genom att synka Gopro’n med drönarens kontroller. Black Bones kan använda samma ND-filter som Hero 9 och Hero 10. Skulle du krascha med kameran kan linsskyddet ersättas.Priset hamnar på 5799 kronor.