Prylnyhet

Gopro Hero 11 Black – nytt format ger spännande funktioner

Gopro har lanserat en trio av nya kameror som kommer med ett nytt sensorformat som ger kameran flera funktioner som inte funnits tidigare.

Inte nog med att DJI just lanserat sin nya actionakamera, nu kommer också Gopro med en ny generation av sina actionkameror. Den nya Hero 11 Black kommer i tre olika varianter som alla har samma sensor och i stort sett samma funktioner, men olika format och möjligheter till tillbehör.

Den stora förändringen med den nya generationen är just sensorn. Den är både större och mer högupplöst än tidigare. Det viktigaste med den nya sensorn är att den har ett nytt format. Istället för 4:3 som tidigare har den formatet 8:7, det vill säga i stort sätt kvadratiskt. Du kan så klart beskära ner filmen redan i kameran och spela in i 4:3 eller 16:9, men du kan även filma i det nya formatet vilket ger dig möjligheten att beskära materialet i efterhand så att du kan använda samma klipp till både stående format för att passa till sociala medier som Instagram eller Tiktok, men du kan även beskära det så att det passar de "vanliga" formaten 4:3 eller 16:9. Du kan så klart även använda dig av 8:7 när du publicerar också för att få med "mer".

Sensorns format ger också möjlighet till den nya funktionen Horizonlock. Det är en funktion som gör att kameran kan roteras utan att horisonten rör sig. Bilden klipps nämligen ut i 16:9 som är liten nog för att kunna rotera på sensorn utan att beskärs ytterligare.

Gopro Hero 11 Black Mini
Gopro Hero 11 Black Mini

Gopro Hero 11 Black kan filma i 5,3K i 60fps i 10 bitar, vilket också är en uppdatering som gör att du har mer material att arbeta med om du vill jobba med filmen i efterhand. Detta görs bäst om du filmar i Gopros platta profil. Även bildstabiliseringen har nått en ny generation. Det finns också tre nya timelapsefunktioner för mörkerfotografering. En annan uppdatering är nya batterier som ska ge upp till 38% längre inspelningstid.

Gopro Hero 11 Black
Gopro Hero 11 Black

De tre olika modellerna som kommer kallas Mini, Creator och den vanliga Hero 11 Black. Det som skiljer dem åt är storlek och extra tillbehör. Mini är en kamera som plockar bort den främre skärmen och därmed blir mindre och lättare, men den har samma inspelningsmöjligheter men styrs via en smartphone då kameran bara har en inspelningsknapp. Creator har ingångar för extern mikrofon, möjlighet att fästa en LED-panel och hdmi-ingång för en extern skärm. Det finns två fästen för andra tillbehör också. Creator kommer också med ett batterigrepp som dels kan styra kameran men också bidrar med extra batterikraft.

Priserna verkar hamna runt 6000 kronor för den vanliga Hero 11 Black, Creator ligger på cirka 8600 kronor tillsammans med batterigreppet och ledbelysning. Hero 11 Black Mini har inte fått något svenskt pris än.