Nyhet

GP bjuder på gigapixel-bild från bröllopet

Skärmdump från GP.se

Med 220 ihopsatta bilder tagna med en Canon Eos 5D Mark II och ett 500/4 har Göteborgs-Posten gjort en zoombar panoramabild över Slottet och folkhavet i samband med bröllopet.

Publicerad

– Det började med att jag fick se en bild på gigapan.org tagen vid Obamas installation. Det var en översiktsbild som visade hela folkhavet, där Obama själv knappt var synlig. Men några få klick med inzoomningen fick mig att häpna över vilka detaljer som framträdde. Jag kände direkt att det här skulle vara intressant att testa själv vid någon större händelse, berättar GP-fotografen Bengt Kjellin för gp.se.

För att det ska gå bra att sätta ihop så många bilder som är tagna med liten tidsförskjutning gäller det att det inte sker så stora rörelser i motivet. Därför bestämdes tid och plats till Logårdskajen där bröllopsparet skulle stiga av slupen Vasaorden. Från femte våningen på Grand Hotell fanns den rätta utsikten.

Kameran (CanonEos 5DMark II) och objektivet (EF500/4LISUSM) monteras på ett motordrivet stativhuvud (Epic) som förskjuter kamerans vinkel för varje exponering.

Totalt tog det 10 minuter att ta alla 220 exponeringar där varje bild är ett litet utsnitt av det stora panoramat. Sedan tar det flera timmar för datorprogrammet att sätta samman bilderna.

Här kan du sen den zoombara bilden.

Den som hittar Kamera Bilds chefredaktör i folkvimlet med ett 500mm-tele vinner en helårsprenumeration på Kamera Bild. Mejla en skärmdump med markering till redaktionen - kamerabild@kamerabild.se