programvara

Grafikproblem i MacBook Pro kan drabba fotografer

Foto från Andy_Gee på Apples supportforum.
Foto från Andy_Gee på Apples supportforum.

Grafikproblem på flera modeller av MacBook Pro kan ställa till det för fotografer. Det handlar om vissa modeller från 2011 till 2013.

I två år har Apple förnekat att det skulle vara grafikproblem på modeller av MacBook Pro. Apple har inte velat erkänna att det handlar om ett tillverkningsfel.

Problemen har varierat men har ofta inneburit att datorn startar om oväntat, förvrängd bild på datorskärmen eller att det inte visas någon bild på datorskärmen trots att datorn är igång.

I oktober 2014 stämdes Apple i en grupptalan av användare som tröttnat på oviljan att erkänna felen. Stämningen verkar ha bitit på Apple som nu har startat ett reparationsprogram för drabbade kunder.

Gratis reparation

De berörda produkterna är enligt Apple 15-tums och 17-tums MacBook Pro-modeller tillverkade 2011. 15-tums MacBook Pro med retina skärm tillverkade från mitten av 2012 till tidigt 2013.

Fotografer och animatörer är i sitt arbete beroende av fungerade grafik. De kan drabbas hårt av grafikproblemen då dessa är kopplade till hur mycket den interna grafikprocessorn används.

Apple erbjuder nu gratis reparation av de berörda modellerna. Reparationsprocessen görs genom inlämning av din MacBook Pro till en Apple Store-butik eller en Apple auktoriserad servicepartner och finns tillgänglig från och med 27 februari 2015.

Läs mer på apple.com