programvara

Grattis Photoshop på 25-årsdagen!

Photoshops första gränssnitt.
Världens första Photoshoppade bild. Bilden är tagen av grundaren Thomas Knoll, som har fotat sin fru Jennifer. Bilden användes som testfoto för att visa programmets funktioner.
Så här såg den första förpackningen ut. Idag säljs inte Photoshop på förpackning utan endast online.
Thomas Knoll tillsammans med Kamera & Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist

Den 19e februari 1990 släpptes bildredigeringsprogrammet Photoshop till allmänheten. Idag fyller programmet 25 år.

Hurra hurra hurra, idag är det allas vårt favoritredigeringsprogram Photoshops födelsedag.

Den 19e februari 1990 släpptes den första versionen av Adobe Photoshop. Då var ambitionen att sälja 500 program i månaden. Det blev mycket mer än så och idag har Photoshop tiotals miljoner användare världen över. Den siffran växer ständigt.

Photoshop har blivit ett sådant kärt namn i folkmun att vi numera använder oss av ordet ”Photoshoppa” när vi pratar om att förändra och förbättra en bild.

Thomas Knoll är programmeraren som år 1989 la grunden för Photoshop. Han skapade Photoshop i programmeringsspråket Pascal, och till viss del även assémbler. Thomas kallade programmet ”Display” men bytte sedan till Photoshop på inrådan av hans bror.

Adobe köpte licensen av programmet och släppte det till allmänheten.

Idag jobbar Thomas på Adobe och arbetar med att utveckla programkod för insticksprogrammet Adobe Camera Raw.

Kamera Bild har träffat Thomas Knoll, läs mer här.

Hedrar bildkonstnärer

Adobe vill själva fira födelsedagen med att hedra några av de mest kreativa bildkonstnärerna under 25 som använder sig av Photoshop. För att tävla ska man ladda upp sitt projekt på ”Behance” – ett stort socialt nätverk för kreativa människor, och använda sig av taggen #Ps25Under25. Under de kommande månaderna kommer Adobe att välja ut kreativa bidrag som får ta över Photoshops Instagramkonto @Photoshop, under två veckor.