Event

Här är alla föreläsare på Malmös Fotodag 6 maj

Det är snart dags för Malmös Fotodag! På plats kan du lyssna på fotograferna Mats Alfredsson, Anna Ulmestrand, Roger Brendhagen, Knut Koivisto och Mats Andersson.

Nu är det snart dags förMalmös Fotodag6 maj 2023. Mer information och biljetter hittar du på Sveriges Fotodagars hemsida.

Malmö, lördag 6/5 2023, 09.00–17.00

Stadionmässan, Stadiongatan 25, Malmö

– Mässutställning: Gratis inträde

– Föreläsningar, 5 st: JUST NU:Gå två, betala för en (395 kr)

– Ordinarie pris: 395 kr per person

Facebook:Följ vår sida Sveriges Fotodagarför uppdateringar

Schema:

09.00 Fotodagen öppnar

09.30 Knut Koivisto – Fotograferar porträtt live på scen

10.45 Mats Andersson – "Bilder som inte ”dör” på 1/10 sekund"

12.00 Mats Alfredsson – Bilder med attityd

12.45 Lunchpaus

14.00 Paneldiskussion – Fotografiska samtal om bilder

15:00 Anna Ulmestrand – Leklust

16.15 Roger Brendhagen – Lågt perspektiv, hög puls: möten med rovdjur

17.00 Fotodagen avslutas

(med reservation för ändringar)

Knut Koivisto

Knut Koivisto är porträttfotografen som gjort sig känd för sina avskalade porträtt där han lyckas fånga personligheten hos sina modeller, oavsett om det är en välkänd person eller någon främmande på gatan. Knut är även fotografen bakom Fotografiskas permanenta utställning ”Wall of Fame” med porträtt på de fotografer som har haft utställningar på muséet.

Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Knut sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och avskalade porträtt. Knut har varit ambassadör för Fujifilm sedan 2012.

Mats Andersson – konst- och naturfotograf

Mats Andersson läste bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg i slutet av 1980-talet. Därefter följde jobb som framför allt art director inom reklambranschen. Sedan 1989 har han varit verksam som art director och fotograf på Concret i Jönköping. Han blev invald i Naturfotograferna 2011 och har genom åren vunnit flera prestigefyllda priser, bland annat Årets Wildlife Photographer of the Year, vinnare i svartvita klassen, Årets Nordiska Naturfotograf och även blivit utsedd till Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket.

I sitt föredrag på Malmös Fotodag kommer Mats berätta om vad han anser är bra naturbilder – det vill säga bilder som ställer frågor, engagerar och berör. Bilder som får dig som betraktare att stanna upp. Bilder som inte ”dör” på 1/10 sekund. Mats berättar också om sina inspirationskällor som delvis format hans hyllade och kända bildspråk.

Mats Alfredsson

Mats Alfredsson är en av Sveriges mest kända street-fotografer. Han är sedan 17 år tillbaka djupt involverad i gatufotograferandets utveckling både i Sverige och internationellt. Han har gjort ett flertal utställningar i såväl Sverige som USA och gav 2015 ut boken ”Chicago Streetwalk”.

I sitt föredrag på Malmös Fotodag som är fyllt av inspiration, tips och fotografiska insikter tar Mats bland annat med oss till Indien och den heliga staden Varanasi. Med sina närgående bilder kommer Mats berätta om utmaningarna med att fotografera i en stad där det det första intrycket är kaotiskt, men där det ändå går att isolera intressanta ögonblick.

Anna Ulmestrand – makrofotograf

Anna Ulmestrand, en av Sveriges främsta makrofotografer är vad man kallar för en ”grafisk fotograf”. Hon söker inte främst efter motiv utan snarare efter kontraster och ett budskap i bilderna, vilket gett henne ett unikt bildspråk.

I sitt föredrag på Malmös Fotodag kommer Anna ta oss med in i makrofotografins fascinerande värld, med bilder från bland annat Sverige och Italien. Det blir ett föredrag fyllt av inspiration där vi kommer att få mängder av tips och tricks och fascineras över bilder där fantasin får flöda.

Roger Brendhagen, wildlifefotograf.

Roger Brendhagen – wildlifefotograf

Roger Brendhagen från Norge har över 300 resdagar om året då han har hela världen som sin arbetsplats. Men när han inte är ute och reser finns han på Dovrefjell, som är ett eldorado för en naturfotograf som Roger. Han har fotograferat mycket i dessa norska bergstrakter under de senaste arton åren, och 2020 bestämde han sig för att bosätta sig där – för att komma närmare naturen och djurlivet.

Sedan många år tillbaka är han ambassadör för Nikon, både i Norden och sedan 2020 även globalt. Han leder också föreningen Norske Naturfotografer.

Roger Brendhagen har rest världen runt med sin kamera och i sitt föredrag kommer han att ta oss med till en av världens bästa platser för att fotografera brunbjörn.

Roger har lång erfarenhet som naturfotograf bakom sig med bland annat flera fotoutställningar, där han har visat motiv från Antarktis i söder till Svalbard i norr. Hans fotostil kännetecknas av att han går nära där andra kanske ryggar undan, inte minst då det har handlat om att fotografera giftormar.

I sitt föredrag på Malmös Fotodag kommer Roger att ta oss med till en av världens bästa platser för att fotografera brunbjörn. Med sina bilder berättar Roger om nära möten med både björnar, vargar och järvar och han kommer också att ge ett och annat tips på hur du kan ta ännu bättre djur- och naturbilder.

Nytt för 2023

Nytt för de fyra nya fotodagarna är attCyberPhotogår in som partner och kommer finnas på plats under alla dagar.Att besöka fotodagen och utställarna för att kolla in och testa de senaste fotoprylarna är gratis under hela fotodagen.

Mer inspiration, mer kamera, mer foto

I samma anda som våra tidigare fotodagarså bjuds besökarna på en blandning av unika föreläsningar med kända fotografer över hela dagen, där fokus ligger på bildens styrka. Besökaren får uppleva inspirerande bilder från hela världen, tipsas om allt från kompositioner och bildtänk till hur man själv kan utveckla sin egen fotografering.

På fotodagen finns även chansen att klämma, känna och testa fotobranschens senaste prylar och ta del av erbjudanden, samtidigt som du kan ställa dina foto- och pryl-frågor till utställarnas kunniga personal.

Utställare på plats i Malmö

Lär dig av proffsen

Deltagarna guidas genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som är fotodagarnas konferencier.

– Som för så många andra så kom pandemin emellan våra planer på att fortsätta med vårt utvecklade koncept, men nu är vi tillbaka igen, och denna gång har vi även utökat Sveriges Fotodagar med ännu en fotodag – och hälsar nu även Umeåborna välkomna till en spännande dag i fotografins anda. Välkommen säger vi även till CyberPhoto som nu också är med på plats under alla dagar. Precis som tidigare år kommer våra fotodagar att bjuda på inspiration, makalösa bilder, spännande föreläsningar och möjligheten att klämma och känna på de senaste fotoprylarna. Älskar du fotografering så är det här den perfekta dagen för dig som vill ta din fotografering ett steg längre, säger Calle Rosenqvist.

Sveriges Fotodagar

Under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar hittar du våra kommande fotoevent. På hemsidanwww.sverigesfotodagar.sehittar du vidare till mer ingående information om orternas föreläsare och det senaste schemat som uppdateras löpande

Just nu kan du köpa din biljett till rabatt här.

Facebook:Följ vår sida Sveriges Fotodagarför uppdateringar

Malmö: 6 maj 2023, Stadionmässan,Stadiongatan 25