Prylnyhet

Här är kameran i nya Iphone 6 och Iphone 6 Plus

Apple släpper Iphone 6 och den större Iphone 6 Plus, och har förbättrat kameran en del sedan föregångaren. Bland annat ser vi en ny sensor på 8 megapixel.

Något megapixelrace som vi ser hos vissa konkurrerande mobiltillverkare verkar det inte bli. I stället har Apple valt att behålla ungefär samma specifikationer som vi såg hos Iphone 5s när den kom. I Iphone 6 sitter en bakbelyst sensor på 8 megapixel (3264 x 2448) och ett objektiv med en bländare på 2,2 – en skillnad som alltså inte är lika stor som den vi såg mellan Iphone 4 och 4S.

Däremot har man satsat en del på det bakomliggande. Enligt Apple har man nu lyckats halvera autofokustiden genom att ha fasdetekterande autofokus, genom att använda pixlar på sensorn som hela tiden kan mäta om objektet befinner sig närmare eller längre ifrån. I A8-chipet sitter nu också Apples egna bildprocessor som ska snabba upp bildbehandlingen i telefonen.

På köpet får man även en stabilare fokusering, något som också minskar att kameran söker skärma fram och tillbaka, något som tydligt kan synas vid exempelvis filmning.

Kameran har nu också inbyggd bildstabilisering i två steg, en för stillbild och en för inspelning av film, där Iphone 6 för en enklare elektonrisk variant och Iphone 6 Plus en mer avancerad version inbyggd i objektivet. Iphone 6 och Iphone 6 Plus får även en inbyggd funktion för timelapse, förbättrad brusreducering samt nya funktioner för att öka det dynamiska omfånget i bilden.

Även den främre kameran har blivit runt 80 procent ljusstarkare med sitt objektiv på f/2,2, och kallas "Facetime HD" som vi redan sett i Apples övriga produkter. Facetime har nu också stöd för HDR.

Höjdpunkter:

  • 8 megapixel
  • Bländare f/2,2
  • Fasdetekterande autofokus
  • Bildstabilisering
  • Video: 1080p i 30 eller 60 bilder per sekund
  • Slowmotion-video i 120 och 240 bps
  • Innbyggd timelapse

Missa inte att läsa vad var systertidning Mobil skrivit om de nya telefonerna – där kan du läsa allt om Iphone 6 och Iphone 6 Plus.