Prylnyhet

Här är objektivet som skapade datorn HAL 9000

För 50 år sedan skrevs och filmatiserades rymdäventyret "2001: A Space Odyssey" som visades på bioduken 1968. I filmatiseringen skapades skeppsdatorn HAL 9000:s öga av ett fisheye-objektiv.

Parallellt med att Arthur C Clarke 1967 skrev novellen "2001: Ett rymdäventyr", regisserade Stanley Kubrick filmatiseringen av densamma. Ombord på rymdskeppet Discovery finns datorn HAL (Heuristically ALgorithmic computer) som för precis 25 år sedan bootades upp för första gången enligt novellen.

Genom filmen får tittaren följa HAL:s närvaro som en röd prick i en välvd lins. Det många inte visste då var att HAL 9000 "öga" är skapat av ett Nikon-objektiv, närmare bestämt Nikkor 8mm f/8 fisheye. Objektivet är runt 3 tum, eller 7,6 centimeter, i diameter.

Filmatiseringen av vad HAL 9000 såg genom sitt öga gjordes med en Cinema 160-graders Fairchild-Curtis-objektiv, med den diameter på 20 centimeter. Detta var enligt utsago det enda objektivet som fungerade för filmen för att få effekten av riktigt vid vinkel.

Nikon-objektivet, Fairchild-Curtis-objektivet och basplattan från den faktiska modellen av HAL 9000 som användes vid inspelningen dök upp på i en skrotaffär i Paddington, London, under tidigt 70-tal. Nikon-objektivet och nyckeln till HAL:s datorrum hittades senare, och såldes då för tio shilling, eller runt 5 kronor. Prylarna såldes sedan vidare hos auktionsfirman Christies under 2010 för 17 500 pund, motsvarande runt 200 000 kronor till regissören Peter Jackson.

En kultförklarad dator

För den som blir sugen på att ha sin egen HAL 9000 så finns det flera där ute. ThinkGeek har nämligen skapat en verklighetstrogen replika som gått att köpa (nu utsåld) där man följt bilder, ritningarna på HAL från 1967 och angivelser för att skapa den så nära originalet som möjligt. Tyvärr får man inte Nikon-objektivet, men väl ett glasobjektiv med medföljande Nikon-klistermärke.

Dessutom säger HAL-kopian 15 meningar, svarar på tilltal – och går enkelt att boota ned genom att rotera linsen.