Prylnyhet

Hasselblad ökar skärpan med ny sensorteknik

Högre skärpa och bättre färger utlovas med Hasselblads MS-modeller som utnyttjar "Multi shot"-teknik för att slippa nackdelarna med konventionell digitalteknik.

Hasselblad H3DII-39MS i enbildsläge. Klicka på bilderna för att se dem större.
Hasselblad H3DII-39MS i multishot-läge där 4 exponeringar tas.

Genom att ta 4 exponeringar av varje bild med en pixels förskjutning kan Hasselblad H3DII-39MS räkna ut färgerna utan att behöva gissa. Detta uppges ge bättre skärpe och färre felaktiga färger som måste filtreras bort.

Den konventionella digitaltekniken där färgerna gissas fram genererar ränder i fina mönster, så kallade moarémönster.För att få bort moaré suddas bilden ut något.

Hasselblads Multi-shot-sensor slipper både problemen med moaré och skärpeförluster. Eftersom det krävs 4 exponeringar är tekniken bara lämplig för stillastående motiv och fast belysning. För fotografering av rörliga motiv går det att stänga av multi-shot-funktionen.

Ett område där den nya tekniken kan komma till stor nytta är vill avfotografering av textilier och museiföremål. Hasselblad har publicerat en egen artikel på sin hemsida om hur några av världens mest kända museer jobbar med den nya kameran. Läs här och här.

H3DII-39MS med 39 megapixel kostar 209.000 plus moms. H3DII-50MS med 50 megapixel 249.000 plus moms.

FAKTA

Namn: Hasselblad H3DII-39MS och H3DII-50MS

Sensor: 39 megapixel eller 50 megapixel

Sensorstorlek: 36,8x49,1 mm

Bildfrekvens: 1,4 resp 1,1 bilder per sekund

Vikt: 2450 g med normalobjekitv och batteri.