Prylnyhet

Hasselblad släpper lyxkompakt

Det väcktes väl ingen större uppmärksamhet när Hasselblad lanserade sin spegellösa systemkamera Lunar. Troligen för att det i stort sett var en Sony Nex-7 i nya kläder. Nu kommer en kompaktkamera som givits namnet Stellar, men likheterna med Sony RX100 är inte svåra att se.

En snabb blick på specifikationerna säger att det med största sannolikhet är en Sony RX100 som klätts i ett dyrare skal. Sensorn, objektivet och andra vitala delar har i alla fall samma specifikationer. Däremot verkar den vara baserad på just RX100 och alltså inte den uppdaterade modellen RX100 II som fått wifi och en ny sensor. Skillnaderna mellan Hasselblads tappning och Sonys ligger så klart i utseendet. Stellar går att få med sju olika grepp i diverse material, främst olika exotiska träslag men också i kolfiber.

Stellar finns med sju olika handgrepp, här med kolfiber.

Samarbetet mellan Sony och Hasselblad har hittills altlså utmynnat i två olika kameror, men det har sagts att det även kommer att komma en DSLR, troligen då en omarbetad version av någon av Sonys A-kameror.

Exakt vad Stellar kommer att kosta har vi tyvärr ingen information om i dagsläget, men med tanke på att en Nex-7 med objektiv kostar runt 7000 kronor och en Hasselblad Lunar med samma objektiv kostar runt 55000 kronor så kan man nog förvänta sig en förhållandevis hög prisbild på Stellar.