Prylnyhet

Hasselblad True Zoom förvandlar mobilen till kamera – vi har provat

UPPDATERAD: Kamera & Bild är på plats på IFA-mässan i Berlin och har som första svenska tidning fått möjlighet till en hands-on på "Hasselblad True Zoom" – en modul som monteras på Motorolas Moto Z-telefoner. Förutom detta har Hasselblad även inlett ett samarbete med schweiziska ALPA.

Ja, Hasseblad har många saker på gång i år – först släppet av mellanformatskameran H6D och den första kompakta spegellösa mellanformatskameran X1D.

Och så nu ett nytt samarbete med Motorola för att, som de själva säger, "revolutionera mobilfotografin". Samarbetet har lett fram till "Hasselblad True Zoom", som är en 10x optisk zoom som är kompatiblem med Motorolas smartphone Moto Z. Modulen klickas på telefonen genom magneter och skapar då ett nytt interface med telefonen, med en avtryckare, blixt och zoom.

Bilder kan fotograferas i råformatet DNG eller JPG.Upplösningen på sensorn som är av 1/2,3"-typ är på 12 megapixel och har en brännvidd motsvarande 25-250mm i småbildsformat.ISO-känsligheten går att välja mellan Auto eller 100 ISO upp till 3200 ISO. Kameran har optisk bildstabilisering för bilder, och digital bildstabilisering för video, som spelas in i 1080/30p.

True Zoom har även stereoljud samt en kortplats för microSD-kort. Vikten är 145 gram.

Vi har provat

Kamera Bilds journalist David Boda är på plats i Berlin för att kolla in alla nyheter på IFA-mässan. Hans första intryck är att nya Hasselblad True Zoom känns stabil.

Den nya modulen sitter bra på mobilen Moto Z, det vill säga att den inte verkar ha någon tendens att vilja lossna även när man bara håller i själva mobiltelefonen och skakar på den. Men samtidigt har de lyckats med konstruktionen, då modulen är lätt att ta bort.

Teleskopobjektivet kommer ut ur konstruktionen när man aktiverar kameraappen i mobilen. Själva mobiltelefonen och modulen tillsammans, ser ut och känns som en kompaktkamera, något rundad och lite tjockare på den sida som slutarknappen sitter på. Själva modulen var lätt, men kändes något plastig.

Eftersom Moto Z enbart är 5,2 millimeter tunn blir kanske inte en modul så påtaglig som på en tjockare mobil, men Hasselblads True Zoom adderar ändå 145 gram i vikt och ett antal millimeter.

Tyvärr har vi i nuläget ingen möjlighet att säga något om bildkvalitet.

Hasselblad True Zoom kommer att börja säljas i Sverige under oktober och det rekommenderade priset är 3000 kronor. Telefonen Moto Z börjar säljas i Sverige den 9 september med ett pris på ungefär 6 500 kronor.

Samarbete med ALPA

Hasselblad har även inlett ett samarbete med schweziska kameratillverkaren ALPA där de delar kunskap inom utveckling. Detta innebär att det nu går att använda Hasselblads alla digitala bakstycken från H-systemet samt HC/HCD-objektiv.