programvara

Hasselblad uppdaterar sin redigerare – Phocus 3.4

Den klassiska tillverkaren av mellanformatskameror uppdaterar nu sin bildredigeringsmjukvara Phocus till version 3.4, uppdateringen innebär både nya verktyg och förbättrade funktioner.

Hasselblad Phocus är kanske inte det mest kända av bildredigeringsprogram, men det används av en del Hasselbladfotografer både för att göra grundjusteringar men också vid fotografering med kameran kopplad till en dator.

Hasselblad har stoppat in några nya lagerverktyg, skugglättnad och klarhet kan nu användas som lagermasker vilket innebär att effekten kan appliceras enbart på delar av bilden istället för globalt över hela bilden. Man har även adderat ett detaljreglage som justerar hur mycket Klarheten påverkar bildens fina detaljer. Något som gör att du kan finjustera detaljer i större utsträckning.

De har även förbättrat funktionerna för skugglättnad och högdageråtergivning så att de nu, enligt Hasselblad, bättre ska utnyttja kamerans dynamiska omfång. Den tidigare algoritmen finns fortfarande att tillgå för tidigare redigerade bilder.

En annan förändring är att man nu kan välja om kameran ska gå till den största möjliga bländaren eller den inställda när den är kopplad mot en dator och man ser sökarbilden på en skärm. Det gör att man kan välja mellan att bedöma bildens skärpedjup direkt på skärmen eller få maximalt ljusinsläpp medan man tittar på sökarbilden.

Brusreduceringsfiltret har också det förbättrats. Man har även lagt till profiler för tre nya objektiv och en konverter:XCD 2,8/65, XCD 1,9/80 och XCD 2,8/135 med X Converter 1,7.

Det här kanske inte är en jätteupphetsande nyhet för de allra flesta, men de som använder sig av en Hasselbladskamera och gillar att hålla även sin bildredigering inom märket, så att säga, gläds säkert åt att deras mjukvara nu blivit kraftfullare. Programmet är ju dessutom gratis.