Bransch

Hasselblad utvecklar ny teknik för mobilkameror med Oneplus

Mobiltillverkaren Oneplus storsatsar på sina kameror och ingår i ett samarbete med kameratillverkaren Hasselblad. Kommande Oneplus 9 blir den första mobilen med Hasselbladskamera.

Den 23 mars släpper mobiltillverkaren Oneplus sin nya serie Oneplus 9, med kamerateknik utvecklad tillsammans med Hasselblad. Mobilföretaget storsatsar nu på sina mobilkameror genom sitt forskning och utvecklingsprojekt tillsammans med Hasselblad, under en treårsperiod.

Ambitionen är att leverera den bästa flaggskeppskameran, enligt Oneplus, som kallar kameratekniken i sina kameror för "Hasselblad Camera for Mobile".

Samarbetet kommer till en början bestå av mjukvaruförbättringar, färgjusteringstekniker och sensorkalibrering. Bland annat ska Oneplus flaggskeppsmodeller få "Natural Color Calibration by Hasselblad", något som bidrar till mer naturliga och korrekta färger. Telefonernerna får även ett speciellt läge, "Hasselblad Pro", som ger möjlighet att fotografer i 12-bitars råformat och har ett gränssnitt som liknar Hasselblads programvara Phocus.

Onesplus 9-serien kommer använda en anpassad Sony-sensor, Sony IMX789, som förutom 12-bitars färgdjup även har stöd för film i 4K/120 och förbättrad HDR-funktinoalitet.

Nya Oneplus 9-serien med den nya tekniken släpps 23 mars klockan 15.