programvara

Hasselblad X1D 50C får nya funktioner

Via en ny uppdatering får Hasselblads X1D 50C ett par nya funktioner, men också kompatibilitet med den nya 45mm-objektivet.

För inte allt för länge sedan lanserade Hasselblad ett nytt objektiv,XCD 4/45P. Nu kommer uppdateringen till version 1.24.0 till deras förra mellanformatare X1D, för att den ska fungera fullt ut med det nya objektivet. Men det dyker också upp tre nya funktioner.

Den första är fokusbracketing, något som används mycket av makro- och produktfotografer för att få ett större skärpedjup än vad den valda bländaren ger. Rent tekniskt går det till så att kameran tar en serie bilder där fokuspunkten flyttas något mellan varje bild. Dessa bilder kan du sedan läggas samman för att få ett större skärpedjup än vad varje individuell bild har.

Kameran kan nu också använda sig av 1/3 exponeringssteg vid exponeringsbracketing.

Den tredje funktionen är att du nu kan ge bilderna betyg direkt i kameran i form av stjärnmarkeringar. Du kan sedan sortera bilderna efter antal stjärnor i kameran. Betygssättningen läggs till i metadatan och kan därför även användas i bildsorteringsprogram när bilderna laddats in i en dator.

Notera att det inte är den senaste Hasselbladaren som får den här uppdateringen utan deras första spegellösa modell. Men enligt Hasselblad kommer de nya funktionerna till den senaste X1D II 50C via en annan uppdatering inom kort.

Den nya mjukvaran kan laddas ner här.