Prylnyhet

Hasselblad XCD 28mm f/4 P – designat för gatufoto

Hasselblad satsar på lätt vikt och kompakt design i sitt nya mellanformatsobjektiv som är tänkt att passa bra för gatufoto, motsvarande 22mm vidvinkel i småbildsformat.

Hasselblad släpper nu sitt nya kompakta objektiv XCD 28mm f/4 P, en nytillkomling i deras P-serie som definieras av lätt vikt och kompaktare utförande till skillnad från V-serien som är mer studio-orienterad.

Det nya objektivet är enligt Hasselblad själva det lättaste objektivet de skapat för sina spegellösa kameror, men trots detta gjort i metall. Tanken med sitt utförande är att det ska matcha det kompakta kamerahuset X2D och därmed också bidra till en kombination med lätt vikt, passande exempelvis gatufotografer, resefotografer eller naturfotografer som premierar låg vikt.

Den optiska konstruktionen är uppbyggd av 9 element i 8 grupper, med två asfäriska linselement och ett ED-linselement – något som tillsammans bidrar till låg kromatisk aberration och kan leverera hög bildskärpa i upp till 100 megapixel. Centralslutaren i objektivet gör att den kan använda blixtsynk ned till 1/4000 sekund.

Närgränsen är 0,22m. Också autofokusen uppges vara snabb då objektivet använder en linjär stegmotor som justerar en mindre grupp av linser, och tillsammans med fasdetekterande autofokus hos exempelvis X2D 100C ska ge snabb och exakt fokus.

Hasselblad XCD 28mm f/4 P har vid släppet ett rekommenderat pris på 1 899 euro inklusive moms, motsvarande runt 24 000 kronor.