Utställning

Hasselblads bästa fotografier visas på Sven-Harrys

En av världens främsta filmfotografer, Hoyte van Hoytema, har valt ut 199 fotografier ur Hasselbladsstiftelsens unika bildsamling som nu visas på Sven-Harrys konstmuseum.

Utställningen Here’s looking at you på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholmär curerad av Hoyte van Hoytema, en av världens främsta filmfotografer, som tagit emot ett flertal svenska och internationella utmärkelser för filmproduktioner som Låt den rätte komma in (2008), Interstellar (2014), Spectre (2015) och Dunkirk (2017). Därvisas nu 199 fotografier av 97 fotografer ur Hasselbladstiftelsens unika bildsamling.

– För mig finns det något skamlöst i att stirra på människor i fotografier. Som betraktare tvingar jag mig själv in i deras liv utan samtycke. Jag tittar, reflekterar och projicerar. Personen i bilden kan aldrig känna mitt påträngande och långvariga betraktande, där jag tar det jag behöver för att sedan gå vidare i livet. Kvar lämnar jag personen i fotografiet som fortsätter att stirra ut i lokalen långt efter att folk gått hem, säger Hoyte van Hoytema.

Med sitt unika öga som filmfotograf har Hoyte van Hoytema tagit emot ett flertal svenska och internationella utmärkelser, bland annat tre Guldbaggar, The Kodak Nordic Award för bästa foto samt Oscars- nomineringar Bafta Awards. Hoyte van Hoytema har studerat vid Polish National Film School i Łódź och är verksam i Europa, Sverige och USA. Han har arbetat med erkända regissörer som Christopher Nolan, Spike Jonze och Tomas Alfredson för att nämna några.

Valde filmfotografins mästare

– När vi på museet fick tillgång till Hasselbladstiftelsens unika samling av fotografier ställde vi oss frågan hur vi skulle skapa en unik upplevelse och ett nytt sätt att uppleva fotografi. Vi ville ha en curator som skulle göra en ny och spännande tolkning av samlingen. Valet av Hoyte van Hoytema, en av filmfotografins mästare, var därför enkelt och vi är otroligt glada för hans medverkan. Det har varit spännande att se vad som händer när en filmskapare curerar en utställning av stillbilder. Att Hoyte van Hoytema fick botanisera fritt i en fantastisk skatt kändes som både ett oväntat och självklart val för Sven-Harrys konstmuseum, berättar Dragana Kusoffsky Maksimović, VD på Sven-Harrys konstmuseum.

I utställningen visas verk av de 97 utvalda fotografererna, varav 22 Hasselbladpristagare, från tidigare vinnare som Cindy Sherman, Irving Penn, Lennart Nilsson och Richard Avedon till de senaste, däribland Rineke Dijkstra, Wolfgang Tillmans, Nan Goldin och Graciela Iturbide.Verk av Sveriges mest framstående fotokonstnärer som Lars Tunbjörk, JH Engström, Tuija Lindström, Lotta Antonsson, Anders Petersen, Christer Strömholmoch Denise Grünstein visas intill fotografier av yngre utövare som Tova Mozard, Johannes Samuelsson och Agnes Thor. Tidsmässigt spänner verken i utställningen från slutet av 1800-talet till idag och speglar en stor del av den svenska och internationella fotohistorien.

Utställningen pågår 24 februari till 19 maj 2019.