https://www.kamerabild.se/nyheter/hetsig-debatt-om-pressbilder
32598
Nyheter
Nyhet

Hetsig debatt om pressbilder

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/564823.jpg?itok=_5iVJH3I', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/564823.jpg?itok=_5iVJH3I', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/564823.jpg', w: 120, h: 120, title: ' ' },]

Totalbetyg

Får man klona en pressbild? Det stormar kring ordföranden i Pressfotografernas klubb Pawel Flato. Detta efter att han sagt att han kan tänka sig att klona bort en servett i en porträttbild. För att få klara besked samlades ett femtiotal fotografer till en infekterad debatt.

Pawel Flato stod i centrum efter sina uttalanden.
I panelen satt fotograferna Markus Marcetic, Pelle Kronestedt, Anna Simonsson och Pawel Flato.
Jonas Lindkvist på Dagens Nyheter stod bakom kravet på regler mot kloning.

Uttalandet kom i den här tidningen efter förra årets Årets bild-tävling (nr4-2005). Nu har uttalandet väckt en debatt och fått 32 svenska pressfotografer att skriva en gemensam protest.

Med anledning av debatten anordnades en paneldiskussion med rubriken "Vad är en sann bild" på Galleri Kontrast i Stockholm.

En av de frågor som många ville ha svar på var vad Pawel Flato egentligen står i frågan om kloning av bilder. Något rakt svar gavs inte. Pawel underströk istället att han hellre vill diskutera bildens trovärdighet i ett större perspektiv.

- Det är en skitsvår fråga. Jag har aldrig sagt att det är fritt fram att klona. De gånger vi diskuterar trovärdighet fastnar vi alltid i tekniska frågor. Avsändaren är mer avgörande för trovärdigheten än tekniken.

Efterlyser ställningstagande

Jonas Lindkvist, fotograf på Dagens Nyheter, var den som tog initiativet till fotografprotesten. Han efterlyste ett tydligt ställningstagande från sin ordförande.

- Du säger ju inte att det inte är okej med kloning.

Frilansfotografen Anna Simonsson påpekade att Pawel Flato som ordförande företräder landets pressfotografer och att det därför är viktigt vad han tycker och säger.

- Jag har inte svårt att leva med ett kloningsförbud, svarade Pawel Flato och uppmanade den som ville att skriva ihop ett förslag.

Flera av debattörerna tyckte istället att en sådan skrivning borde komma från styrelsen.

- För mig existerar inte ens möjligheten att ta bort ett föremål i bilden, sa Markus Marcetic som är en av dem som skrivit under protesten mot uttalandet.

Markus Marcetic syftade på Pawel Flatos uttalande om att han kan tänka sig att klona bort en servett om den hamnat i bilden på ett porträtt. Pawel förtydligade att han avsåg ett arrangerat porträtt men inte tyckte att det var okej att klona en dokumentär bild.

Det är här som skiljelinjen står. De 32 fotografer som skrivit under protesten tycker att en pressfotograf aldrig ska använda kloningsverktyget i Photoshop för att inte riskera sin trovärdighet.

Även om Pawel Flato inte motsatte sig ett kloningsförbud var det tydligt att han själv inte tänker verka för ett sådant. Istället sa ha att han tycker att Pressfotografernas klubb bör anamma Svenska Journalistförbundets etiska regler.

- Vilseledande är ett nyckelord. Man ska inte vilseleda, menade Pelle Kronestedt som är ansvarig på bildjournalistutbildningen i Sundsvall. Jag är inte för att ta bort saker i bilden. Men det är svårt att förbjuda kloning. Det blir löjligt.

Verkliga färger?

Den pensionerade expressenfotografen Jan Delden undrade om de kraftiga färger som finns i många av dagens pressbilder inte också kunde påverka trovärdigheten. För Jan Delden är det självklart att det behövs regler.

En annan som också reagerat på dagens bildbehandlingteknik är Anders Wiklund på Scanpix.

- Jag har sett många bilder i Årets Bild-tävlingen där himlarna är så efterbehandlades att de ser ut att vara tagna på natten trots att de är tagna mitt på dan.

Det fanns ingen som hade bestämda åsikter om var gränserna går för bildbehandling som att mörka ner ytor i bilderna. Istället kom diskussionen om kloning upp igen.

- Vi jobbar inför publik. Om det försvinner saker i bilder som postlådor och flaggstänger upptäcker folk det. Det är väl ingen som ifrågasätter att varje fotograf har ett ansvar, men man kan väl ändå ha ett regelverk, sa Magnus Hallgren på Dagens Nyheter.

Han kollega Jonas Lindkvist fortsatte efterlysa tydliga regler från Pawel Flato och Pressfotografernas klubb.

- Det jag reagerar mot är du (Pawel Flato reds anm.) inte ställer upp på att diskutera var vi ska dra gränserna. Jag har svårt att öppna upp frågan om kloning. Idag är det luddigt vad som är tillåtet eller inte.

Pawel Flato svarade med att han tror att det är svårt att få till klara regler.

Några klara besked om Pressfotografernas klubb en kommer att utreda ett kloningsförbud kom inte under kvällen. Även om flera uppmanade till det.

- Om ni inför förbudet kan vi gå vidare med de viktigare frågorna (om trovärdighet), sa Lars Nyman.

Pawel Flato stod i centrum efter sina uttalanden.
I panelen satt fotograferna Markus Marcetic, Pelle Kronestedt, Anna Simonsson och Pawel Flato.
Jonas Lindkvist på Dagens Nyheter stod bakom kravet på regler mot kloning.