Nyhet

Hillbilly heroin, honey

I den utdöende kolstaden S:t Charles i Virginia, USA, är drogen Oxycontin, kallad hillbilly heroin, störst i hela USA och människorna lever som i ett vakuum. Fotografen Hannah Modigh har dokumenterat livet i ett USA vi sällan möter.

Publicerad

Oxycontin är ett smärtstillande preparat som, om den tas koncentrerad i stora mängder, gör att alla känslor domnar bort. Drogen är vanligare i S:t Charles än i någon annan del av USA och så populär att den fått smeknamnet Hillbilly heroin.

Hösten 2006 bodde Hannah Modigh två månader i den döende kolstaden S:t Charles i Virgina, USA. I skimret av det vackra landskapet utspelar sig en tragisk verklighet. Fattigdom och kolbrytning har format staden S:t Charles. Många bor i hus som gått i arv i generationer och som de inte har råd att underhålla. Andra bor i trailers. Många ungdomar slutar skolan tidigt och att få barn som tonåring är mer regel än undantag.

Hannah fotograferade mest unga män. Förväntningarna på dem som försörjare och att vara macho i ett samhälle där det inte finns några jobb gjorde deras uttryck starkare.

- Jag vill förmedla den känsla av vakuum och tidlöshet som jag upplevde under min tid där. Det är inte fokus på fattigdomen, drogerna eller samhällsproblemen. Sprickan i själen är viktigare än den på väggen. Jag vill att man ska bli själsligt utmattad av att se dessa innestängda känslor, säger Hannah Modigh.

Utställningen Hillbilly heroin, honey visas just nu i Köpenhamn men den 28 oktober öppnar utställningen i fotogalleriet Hyllan på Arbetets museum i Norrköping. Den pågår fram till den 11 januari 2008. Vernissage blir det den 28 oktober klockan 18. Hannah Modigh medverkar.

Mer om utställningen på www.arbetetsmuseum.se