Nyhet

Högtidsstund som närmar sig

”Grattis Sverige” vet jag väl inte om jag kan hålla med om. Inte än i alla fall, som den skeptiska journalist jag är. Men jag erkänner villigt att det känns som om jag vore lågstadiegrabb och fick höra att det hade kommit nya Star Wars-byggsatser till leksaksaffären.

Publicerad

Ja, det är alltså den nya fotomässan jag har i tankarna. Min bank med minnen från 1990-talet är fylld med stunder från fotomässorna i Göteborg, som då gick av stapeln varannat år.

Nu har jag haft förmånen att arbeta ihop en mässtidning inför den kommande mässan i Nacka Strand, och mer än en gång kommit på mig själv med att tänka "Oj, är han med också" eller "Åh vad spännande att få se hennes bilder på riktigt".

Visst, vi har sedan ett tag haft vår egen svenska fotomånad Xposeptember, med massor av läckra utställningar runt om i Stockholm, men att få allt samlat under ett tak några intensiva dagar. Det är något speciellt med det (kollegorna börjar nog undra vad jag skriver för text vid det här laget, när jag sitter med det där mysnöjda småleendet hela tiden…).

Jag kan redan nu erkänna mig vara lite enögd. Det som får mina ögon att fuktas av Fotomässan är bilderna och fotografmötena, inte i första hand produkterna.

Med den bekännelsen gjord, kan jag konstatera att jag imponeras av den bredd som Fotomässan kommer att bjuda på. Vilket i sig triggar minnena från Göteborgsmässorna, som också var eklektiska så det förslog.

Självklart kommer jag att kolla på resultatet i Foto-SM, och efter det spana i Pernilla Zettermans bilder från stallmiljön. Däremellan lyssnar jag på Kent Klich, som berättar om sin makalösa Beth-historia, och på Mattias Karlsson som trixar med svartvitt och toner i Photoshop.

Kanske är leksaksaffär fel association ändå. Cirkus ligger nog närmare tillhands. Och eftersom vi själva ställer ut på mässan, kanske vi kan se till att vara clownerna?

Peter Wiklund, redaktionssekreterare KameraBild