Utställning

Höjd säkerhet när Serrano ställer ut på Fotografiska

Två av de bilder som visas i utställningen ”Redemption” på Fotografiska. Till vänster syns verket ”Piss Christ”.

I dag öppnar utställningen ”Redemption” på Fotografiska, med verk av den amerikanske fotokonstnären Andres Serrano. Tidigare har hans bilder blivit vandaliserade, vilket gör att Fotografiska nu höjer säkerheten.

Med verket Piss Christ från 1987 skrev Andres Serrano in sig i konsthistorien, med en bild där ett krucifix är nedsänkt i en gul vätska. Hans bilder är ofta provocerande, och utmanar betraktaren med tabubelagda ämnen.

Nu visas 74 av Serranos verk på Fotografiska, men innan de öppnade utställningen beställdes en riskanalys från ett säkerhetsföretag. Detta skriver Dagens Nyheter.

– Vi ville inte backa av rädsla men inte heller lämna säkerheten åt slumpen, förklarar Jens Hollingby, kommunikationsansvarig på Fotografiska.

Påverkas inte av reaktionerna

När Kulturen i Lund 2007 visade Andres Serranos bilder, blev flera av dem vandaliserade av nynazister. Bland annat bilden Piss Christ som även visas på Fotografiska. Därför har de nu höjt säkerheten i utställningslokalen, men på vilket sätt vill inte Fotografiska berätta.

Andres Serrano säger själv att han ”håller distans till alla” och inte påverkas av de reaktioner hans verk orsakar.

– Som troende kristen har jag rätt att använda kyrkans symboler, de är en symbol för min tro, menar Serrano.

För honom handlar det inte om att kritisera Gud eller kyrkan utan snarare hylla dem. Alltså raka motsatsen till den blasfemiska logiken som hans verk ibland kritiseras för.

– Jag tror inte bara på Gud, jag tror på religiös konst och skönheten och kraften i sådan konst, säger Serrano.

Utställningen Redemption visas fram till den 17 maj på Fotografiska.