https://www.kamerabild.se/nyheter/hon-byggde-ett-eget-m-rkrum-i-k-llaren
34635
Nyheter
Nyhet

Hon byggde ett eget mörkrum i källaren

Totalbetyg

Trots att den digitala fotografin i dag tar allt mer plats, finns det fortfarande en hel del som värnar om det analoga fotohantverket. En av dem är Catherine Dahlgren som byggt ett eget mörkrum i sin källare.– Jag tycker inte illa om det digitala, men det analoga får inte dö ut för det, säger hon.
  • Publicerad 15 år 7 månader
    2007-04-27 12:12

Självporträtt. Foto: Catherine Dahlgren
Foto samtliga: Catherine Dahlgren

Catherines gamla mörkrum bestod av ett utrymme under källartrappan, vägg i vägg med en kallkällare.

- Det var oerhört kallt och dragit och dessutom höll jag på att städa ihjäl mig då allt skräp och damm i trappan ramlade ner på min utrustning.

Utrymmet saknade dessutom vatten. Catherine fick samla ihop allt i en hink och gå till den gamla tvättstugan i pannrummet. För ett år sedan vattenskadades källaren och hon blev utan mörkrum.

- Tanken på att flytta tillbaka till trapputrymmet var inte tilltalande. Då föddes idén att dela av och bygga om pannrummet till ett nytt mörkrum.

Anlitade hantverkare

Catherine har inte byggt mörkrummet helt själv.

- Jag lejde snickare som byggde en vägg som delade av vår gamla tvättstuga från pannan och pelletsförrådet.

Måtten på väggen är helt anpassade efter den utrustning som Catherine ville ha. Vattenavdelningen är placerad mitt emot torkdelen, fiberpapperstork med trumma och plastpapperstork med varmluft. Allt med bekvämlighet i åtanke.

- Och minimalt med spring som ökar risken för damm på kopiorna.

Längs med den andra väggen har Catherine placerat torravdelningen som består av en 230 centimeter lång bänkskåpslänga med framkallningsapparat och ljusbord. Skåpen under bänken är till för förvaring.

- Var sak har obevekligen sin egen plats; jag är minutiöst noga med ordningen. Allt ska kunna hittas enkelt även i beckmörker.

Inget mer spring med hinkar

Mittemot "torrbänken" sitter en hylldel i arbetshöjd anpassad efter Catherines längd. På den hyllan står hennes framkallningsmaskin, en CPA2 med lift. Från den går det slangar till avloppsbrunnen i golvet. Inget mer spring med hinkar längre alltså.

Alldeles till höger om framkallningsmaskinen står ett egentillverkat torkskåp för film.

- Det är av vit laminerad mdf som torkar sex 35-millimeters-filmer (eller fyra 120-format) på dryga timmen. Numera har jag inga problem med damm på filmen.

Det finns inte någonting som Catherine inte tänkt på. Ventilation är viktigt, men ljudet kan vara störande.

- Jag har en rejäl våtrumsfläkt som tömmer rummet på dålig luft inom tio minuter. Så jag behöver bara ha fläkten i gång i intervaller.

Golvet är ett mörkgrått Bergo-golv, enligt Catherine perfekt för mörkrum då det är skönt att stå på och lätt att hålla rent. Ytterväggarna är lättbetongblock målade med en varm, vit och matt plastfärg som är lätt att torka av. Innerväggarna är av gips klädda med vaxduk i våtutrymmet och vitmålat i torrdelen. Alla springor och små hål som kan släppa in ljus är tätade med latex och fogskum.

- Bortsett från att våra reservmaskiner (tvättmaskin och torktumlare) tar upp utrymme och dammar ner

i mörkrummet, ser jag mitt mörkrum som perfekt.

- www.dahlgrenphoto.se

Självporträtt. Foto: Catherine Dahlgren
Foto samtliga: Catherine Dahlgren